tiistai 12. marraskuuta 2019

Daim-kakku (gluteeniton, munaton)

Viime sunnuntaina isä, iskä ja isi asettuivat saman kahvipöydän ääreen nauttimaan isänpäivästä ja Daim-kakusta. Juhlapäivissä parasta on perheen yhteiset hetket ja heti kakkosena näiden hetkien kahvipöydän antimien suunnittelu. 

Daim-kakun ohjeen löysin Kinuskikissalta. Vaikka ilman uunia valmistuvassa kakussa tuntui aluksi olevan tuhat leivontavaihetta, olikin se lopulta nopeatekoinen. Tein suurimman urakan jo lauantaina, vain kakun kuorrutus ja koristelu jäi sunnuntaiaamuun. 

Kinuskikissan ohjeisiin voi aina luottaa, eikä Daim-kakku ollut poikkeus. Ihanat kerrokset suklaata ja visuaalisesti nätti. Isät ja heidän läheisensä suosittelevat.



Daim-kakku
pohja:
100 g täysjyvä-digestivejä (gluteenittomia)
75 g suolakeksejä (gluteenittomia)
100 g voita

Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija noin 24cm) pohja leivinpaperilla. Leikkaa palat myös vuoan reunoille ja "kiinnitä" ne sipaisemalla ruokaöljyä vuoan reunoille. 

Murskaa keksit monitoimikoneella. Sulata voi ja sekoita se keksimurskaan. Painele seos vuoan pohjalle. Laita vuoka jääkaappiin.

mantelikreemi:
80 g pehmeää voita
3/4 dl tomusokeria
1½ dl mantelijauhetta
pari hyppysellistä suolaa
1 tl vaniljauutetta (itse käytin vaniljasokeria)
½ dl kermaa

Notkista voi vatkaimella. Lisää loput kreemiaineet annetussa järjestyksessä. Sekoita tasaiseksi ja levitä kreemi keksipohjan päälle. Jos kreemin levittää vain pohjan keskiosalle, saa paksumman kerroksen ja visuaalisesti näyttävämmän kakun. Laita vuoka jälleen jääkaappiin.

suklaatäyte:
3 dl vispikermaa
150 g tummaa suklaata (tarkista gluteenittomuus)

Vatkaa kerma vaahdoksi. Sulata suklaa juoksevaksi ja lisää se kermavaahtoon ohuena nauhana, koko ajan vatkaten. Levitä suklaatäyte vuokaan reunoja myöten. Anna jähmettyä jääkaapissa vähintään kolme tuntia. Minulla kakku oli foliolla peitettynä jääkaapissa yön yli.

Irrota leivinpaperisuikaleet ennen kuorruttamista. Kakun voi myös laittaa hetkeksi pakastimeen, jotta pinta on mahdollisimman kylmä ennen kuorrutteen levittämistä.

suklaakuorrute:
150 g maitosuklaata (tarkista gluteenittomuus)
100 g voita
+ 1 iso Daim-patukka (56g) koristeluun

Sulata maitosuklaa ja voi erikseen. Yhdistä sulat ja sekoita, kunnes voi on sekoittunut tasaisesti suklaaseen. Kaada kuorrute kylmän kakun päälle ja reunoille. Siisti reunat ja koristele rouhitulla Daimilla. Anna jähmettyä jääkaapissa ennen tarjoilua. 


lauantai 2. marraskuuta 2019

Gluteenittomat ja laktoosittomat Salted caramel brownies

Nainen on terve, kun se leipoo! Minuun tämä itse keksimäni sanonta pätee täydellisesti. No, toki on aikoja ettei vain ehdi leipoa ja silti kaikki on hyvin. Mutta kyllä minun mielialani voi aika hyvin lukea leipomusten määrästä.



Pyhäinpäiväviikonloppuun olen jo leiponut porotorttuja ja viimeisimpänä Salted caramel brownieita. Olen pitkään ihaillut näitä suolaisen ja makean yhdistäviä ohjeita, joten nyt oli hyvä aika kokeilla. Browniepohja on supersuklainen, päällys puolestaan tahmeaa kinuskia. Browniet on helppo valmistaa, itse paistoin pohjan jo eilen, joten tälle päivälle jäi vain kinuskin keittäminen ja syöminen.



Gluteeniton ja laktoositon brownieohje löytyi Yhteishyvästä 4/2017.



Salted caramel brownies (uunipellillinen)
pohja:
175 g laktoositonta voita
175 g tummaa suklaata (varmista gluteenittomuus)
4 kananmunaa
4½ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
3 dl gluteenitonta jauhoseosta
3/4 dl tummaa sokeroimatonta kaakaojauhetta
1 rkl leivinjauhetta
1 dl laktoositonta maitoa

Sulata voi ja suklaa mikrossa tai miedolla lämmöllä liedellä. Anna jäähtyä hetki. Sekoita joukkoon sokeri ja vaniljasokeri sekä munat yksitellen, itse käytin sähkövatkaimen pienintä nopeutta. Yhdistä gluteenittomiin jauhoihin kaakao ja leivinjauhe. Yhdistä jauhot ja maito taikinaan. Sekoita tasaiseksi. 

Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Paista 175 asteessa noin 30 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä. 

kuorrute:
2 dl fariinisokeria
2 dl laktoositonta kuohukermaa
25 g laktoositonta voita
½ tl suolaa
+ sormisuolaa valmiin piirakan päälle

Mittaa fariinisokeri ja kerma kattilaan. Keitä hiljaisella lämmöllä välillä sekoittaen noin 20 minuuttia. Kinuski on valmista, kun tipautat pisaran kylmään veteen ja kinuski jää palloksi ekä hajoa.  Anna kinuskin jäähtyä pari minuuttia. Lisää voi ja suola ja sekoita. 

Kaada kinuski jäähtyneen pohjan päälle. Säilytä piirakkaa jääkaapissa, mutta ota huoneenlämpöön ennen tarjoilua. Pintaan voi ripotella vielä hitusen sormisuolaa.


lauantai 26. lokakuuta 2019

After Eight-muffinssit

Halloween on täällä taas. Itse en ole ollenkaan innostunut koko juhlasta, mutta lapsiin se näyttää uppoavan. Niinpä taivuin minäkin sen verran, että viikonlopun After eight-muffinssit saivat halloweenkoristeet. Vihreää väriä koristeluun, kieroon katsovia silmiä ja muutama hämähäkki. Koristelujen miettiminen on kyllä ihan hauskaa!





After eight- muffinssit (noin 8kpl isoja)
noin 150 g suklaarouhetta
150 g voita
1½ dl sokeria
2 kananmunaa
3½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2½ rkl sokeroimatonta kaakaojauhetta
1 ½ dl maitoa tai kermaa
3-4 tl piparminttuaromia

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen edelleen vatkaten. Yhdistä leivinjauhe ja kaakao vehnäjauhoihin. Sekoita jauhoseos, maito/kerma ja piparminttuaromi taikinaan. Lisää lopuksi suklaarouhe ja sekoita tasaiseksi. 

Jaa taikina muffinssivuokiin. Jätä kohoamisvaraa. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia. Anna muffinssien jäähtyä ennen koristelua.

Kuorrutus:
1 ps vaniljakakkumoussea (esim. Dr. Oetker)
2½ dl maitoa
2 tl piparminttuaromia
1 tl vihreää geeliväriä
strösseleitä
After eight-suklaata

Sekoita moussejauhe kylmään maitoon. Lisää piparminttuaromi ja vihreä geeliväri. Vaahdota jämäkäksi. Pursota moussea muffinsseille. Koristele After eight-suklaalla ja strösseleillä. 


perjantai 11. lokakuuta 2019

Pätkispalat

Näyttää mokkapaloille, maistuu mintulle. Syysloman kunniaksi leivoin heti kotiin tultuani Pätkispaloja. Hetken keittiössä hääräiltyäni siivouskin sujui ja päiväteet terassilla (ulkovaatteet päällä) maistui taivaalliselle.

Alkuperäinen ohje on Kodin Kuvalehdestä 23/2018.

Makoisaa viikonloppua!


Pätkispalat (uunipellillinen)
200 g voita
3½ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
4 kananmunaa
1 prk (250g) rahkaa
1 ps (140g) Pätkiksiä
6 dl vehnäjauhoja
4 rkl sokeroimatonta kaakaojauhoa
2½ tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
1 tl piparminttuaromia (esim. Dr. Oetker)

Vaahdota pehmeä voi ja sokerit. Lisää kananmunat yksitellen, edelleen vatkaten. Lisää rahka ja paloitellut pätkikset. Sekoita. Yhdistä vehnäjauhoihin kaakao, leivinjauhe ja suola. Lisää taikinaan ja sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi minttuaromi ja sekoita. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista 175 asteessa noin 20 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä ennen kuorruttamista.

kuorrute:
75 g voita sulatettuna
3/4 dl vahvaa kahvia
6 dl tomusokeria
3 rkl kaakaojauhoa
1 tl piparminttuaromia
pinnalle pätkispaloja

Sulata voi ja lisää siihen kuuma kahvi. Siivilöi tomusokeri ja kaakao sekaan. Lisää minttu. Sekoita tasaiseksi. Kaada seos jäähtyneen pohjan päälle, koristele pätkispaloilla.

Anna levyn jäähtyä ennen paloiksi leikkaamista, jotta saat siistimpiä paloja ja maku ehtii tasaantua.