sunnuntai 27. syyskuuta 2015

Vanilja-puolukkapullat

Tiedän olevani hyvä leipomaan erilaisia kakkuja, pikkuleipiä ja piirakoita. Leivoksetkin onnistuvat ja suklaakonvehdit. Mutta pulla-asioissa olen ihan tumpelo. Pullataikina ei vain onnistu. Ilmeisesti laitan liian vähän (tai liian paljon) jauhoja tai en malta kohottaa taikinaa tarpeeksi, mutta useimmiten pullan leipominen on yhtä tuskaa. 

Niinpä onnistunut pullataikina on aina iso ilo. Tällä kertaa onnistumista vauhditti pullavirtuoosi äitini, joka selkäni takana seisoen vahti leivontaa. Kiiltävän ja hyvin kohonneen taikinan nesteenä käytimme vaniljakastiketta ja pullien täytteenä itse poimittuja puolukoita. Nam!




Vanilja-puolukkapullat (noin 30 kpl)
pullataikina:
2½ dl vaniljakastiketta
2½ dl vettä
50 g hiivaa
1 muna
1½ dl sokeria
1 tl suolaa
(2 tl jauhettua kardemummaa)
noin 15 dl vehnäjauhoja
150 g voita

Leivo pullataikina ja anna kohota hyvin. 

täyte:
200 g voita
4 dl tomusokeria
4 rkl vehnäjauhoja
2 rkl vaniljasokeria
puolukoita

voiteluun 1 kananmuna

Sekoita pehmeä voi, tomusokeri, jauhot ja vaniljasokeri tasaiseksi seokseksi. Jaa pullataikina kahteen osaan. Kaulitse taikinasta levy ja levitä puolet täytteestä levylle. Ripottele puolukoita päälle. Kääri levy rullalle, leikkaa rullasta noin 2 cm:n paksuisia kiekkoja. Laita kiekot paperivuokiin tai leivinpaperin päälle pellille. Tee samoin toiselle taikinapuolikkaalle. Anna pullien kohota peitettynä n. 15 minuuttia. Paista 225 asteessa 12 - 15 minuuttia. 

Koristele jäähtyneet pullat tomusokerilla.

1 kommentti: