sunnuntai 20. syyskuuta 2015

Keksipohjainen puolukkapiirakka (ja nosework)

Koiraharrastukset ja ihana syyssää ovat houkutelleet minut viime aikoina usein pois keittiöstä. Agilityn lisäksi olemme Mimmin kanssa nosework- eli nenätyöskentelykurssilla. Noseworkissä koira etsii tiettyä hajua, joka on piilotettu sisällä huoneeseen tai ulkona vaikkapa auton ulkopinnalle, ja löydettyään hajun ilmaisee sen oppimallaan tavalla. Harjoituksissa olemme etsineet eukalyptuksen hajua esim. laatikoista, puupinoista ja autosta. Maailmalla nosework on jopa kilpailulaji, meillä perimmäinen tarkoitus on opettaa Mimmi (vihdoin) etsimään kantarelleja. Kouluttajamme vakuutti, että tekniikan opettelun jälkeen hajun vaihtaminen ei pitäisi olla vaikeaa. Töpön viuhtomisesta päätellen meillä on ainakin lajiin innostunut koira.

Harrastuskiireiden lisäksi blogihiljaisuuteen on vaikuttanut myös leipomiskokeilujeni epäonnistuminen. Tuotokset eivät yksinkertaisesti ole olleet julkaisemisen arvoisia. Tämänkin piirakan julkaisua mietin pitkään, mutta usein omaan suuhun sopimaton on toisen mielestä herkkua, joten keksipohjainen juustokakkupiirakka pääsi julkaistavaksi. Minulle piirakassa oli liikaa täytettä ja liian vähän puolukkaa. Isäntä sen sijaan tykkäsi ja on pikku hiljaa tyhjentänyt piirakkalautasta. Alkuperäinen ohje on Yhteishyvän numerosta 6/2015.



Bonuskuvassa Mimmi etsii eukalyptuksen hajua puupinosta.




Keksipohjainen puolukkapiirakka
pohja:
300 g digestive-keksejä
150 g voita

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Murenna keksit hienoksi, sulata voi. Sekoita voi keksimuruihin ja painele seos leivinpaperilla vuoratun uunivuon (noin 22cm x 32cm) pohjalle. Esipaista pohjaa noin 10 minuuttia. Ota pohja uunista ja laske lämpötila 175 asteeseen.

täyte 1:
600 g maustamatonta tuorejuustoa
4 kananmunaa
2 dl sokeria
noin 400 g puolukoita

Vatkaa kulhossa tuorejuusto, munat ja sokeri. Levitä seos esipaistetun pohjan päälle. Levitä puolukat täytteen päälle. Paista piirakkaa uunin keskitasolla noin 30 minuuttia. Ota jälleen jäähtymään muutamaksi minuutiksi.

täyte 2:
2 prk (á 150 g) ranskankermaa
1½ dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria

Siivilöi tomusokeri ranskankerman joukkoon, lisää vaniljasokeri ja sekoita tasaiseksi. Levitä seos varovasti piirakan päälle. Paista vielä noin 10 minuuttia, kunnes pinta jähmettyy. 

Anna jäähtyä kunnolla ennen leikkaamista. Meistä tämä oli parasta jääkaappikylmänä.

2 kommenttia:

  1. Ihana Mimmi! Hauskaa miten erilaisia nuo koirat on, meidän Moppe ei löytäisi edes tuota puupinoa ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noo, Mopella on varmasti liuta muita hyviä taitoja. Kuten ihanana oleminen ja ihmisten elämän sulostuttaminen.

      Poista