maanantai 26. joulukuuta 2016

Gluteeniton luumumutakakku

Jos joululeivontaan varattuja aineita uhkaa jäädä kaappiin, kätevä emäntä käyttää ne uusiin leivonnaisiin. Kiisseliin varatuista luumuista ja suklaakakkuun tarkoitetusta taloussuklaasta voi uuden vuoden aatoksi leipoa vaikkapa luumumutakakun. Tammikuussa suurin osa kavereista kieltäytyy hetkeksi makeasta, joten ylijäämät kannattaa hyödyntää nyt. Alkuperäinen ohje on Pirkasta (11/2012).

Tarjoa luumumutakakku jäähtyneenä, kanelilla maustetun kermavaahdon tai vaniljajäätelön kanssa. Tiitu, 5v, suosittelee myös lakritsijäätelöä tai - kastiketta. Kannattaa kokeilla! 



Tämä kakku ehdittiin kuvata vasta maistelun jälkeen.



Luumumutakakku
150 g pehmeitä luumuja
3/4 dl esim. konjakkia tai alkoholitonta glögiä 
100 g voita
150 g taloussuklaata tai muuta tummempaa suklaata
4 kananmunaa
2 dl sokeria
2½ dl (100g) mantelijauhoa
2 rkl tummaa kaakaojauhoa
1 rkl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
+ koristeluun tomusokeria

Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija noin 24 cm) pohja leivinpaperilla ja voitele vuoan reunat. 

Paloittele luumut kattilaan, lisää valitsemasi neste. Keitä luumuja kannen alla 5-10 minuuttia. Soseuta sauvasekoittimella. Sulata rasva kattilassa, ota liedeltä ja lisää paloiteltu suklaa ja sekoita, kunnes suklaa on sulanut. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita luumusose ja suklaa-rasvaseos varovasti vaahtoon. Yhdistä mantelijauho, kaakao, perunajauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään. Sekoita jauhoseos taikinaan huolellisesti. Luumut painuvat helposti kulhon pohjalle, joten sekoita pohjaa myöten.

Kaada seos vuokaan ja paista 175 asteessa noin 30 minuuttia. Jos pinta alkaa tummua liikaa, laita leivinpaperi tai folio kakun päälle paistamisen loppuajaksi. 

Tarjoile kakku jäähtyneenä. Koristele tomusokerilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti