lauantai 17. joulukuuta 2016

Sitruunaiset mantelipiparkakut

Joululeivontaohjeiden kasaani selaillessa löytyi mantelipiparkakkujen ohje. Ja jos tarkkoja ollaan, niin alkuperäinen nimi oli marsipaanipikkuleivät. Ehkä olikin nimen syy, että en ollut aiemmin näihin tarttunut, marsipaani kun ei kuulu suosikkimakuihini. 



Onneksi kuitenkin annoin ohjeelle mahdollisuuden, pikkuleivistä tuli raikkaan sitruunaisia eikä manteli maistu ollenkaan liikaa. Taikina on reippaan kokoinen, itse puolitin ohjeen ainemäärät ja silti pipareita tuli yli viisikymmentä. Piparien päälle kannattaa tehdä sokerikoristelu, sokerikiteet kimaltavat kuin pienet kristallit ja pipareista tulee juhlavia.



Sitruunaiset mantelipiparkakut 
150 g jääkaappikylmää mantelimassaa
1 luomusitruunan kuori
200 g voita
1½ dl sokeria
1 kananmuna
reipas 5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
½ tl vaniljasokeria

Raasta kylmä mantelimassa karkeaksi raasteeksi. Pese sitruuna ja raasta sen kuori hienolla terällä. 

Vaahdota voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää muna ja vatkaa edelleen. Yhdistä jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Lisää raastettu sitruunan kuori ja mantelimassa. Lisää aineet muna-sokerivaahtoon ja sekoita tasaiseksi. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin yön ajaksi.

Käytä leivonnassa apuna runsaasti jauhoja, jotta taikina ei tartu kaulimeen tai pöytään. Leivo taikinasta piparien tavoin pikkuleipiä. Paista 175 asteessa noin 7 minuuttia. Jäähdytä pikkuleivät ritilän päällä. 

koristeluun:
1 kananmunan valkuainen
kidesokeria

Vatkaa valkuaista kevyesti haarukalla. Levitä valkuaista pullasudilla pikkuleipien pinnalle ja ripottele reippaalla kädellä sokeria päälle. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti