lauantai 19. tammikuuta 2019

Vegaaninen ja gluteeniton toscapiirakka

Sain joululahjaksi leivontakirjan, jonka ohjeiden luvataan soveltuvan ihan kaikille. Aika paljon luvattu, mutta ainakin ensimmäinen Herkkuja ihan kaikille -kirjan ohje osoittautui erinomaiseksi.

Maidottoman, munattoman ja vieläpä gluteenittoman toscapiirakan leivonnassa rasvana käytetään kookosöljyä, joten se sopii myös vegaaneille. Kinuskimainen kuorrutus tehdään vaahterasiirapista ja manteleista. Toisin kuin ajattelin, piirakka on nopea ja helppo valmistaa. Tätä toscapiirakkaa kannattaa ehdottomasti kokeilla, vaikka oma ruokavalio ei erityisyyksiä vaatisikaan. Vegaaninen ja gluteeniton toscapiirakka
pohja:
1½ dl gluteenitonta jauhoseosta
1 dl mantelijauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
3/4 dl vaahterasiirappia
½ dl kaurakermaa
½ dl kookosöljyä sulatettuna
öljyä vuoan reunojen voiteluun

Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle siten, että ylimääräinen paperi jää reunojen ulkopuolelle. Näin piirakka on helpompi siirtää vuoasta tarjoiluastiaan. Öljyä vuoan reunat.

Sulata kookosöljy. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola kulhossa. Lisää vaahterasiirappi, kaurakerma ja sula kookosöljy. Kaada taikina vuokaan ja esipaista pohjaa 200 asteessa 15 minuuttia.

kuorrute:
1 dl kaurakermaa
3/4 dl vaahterasiirappia
50 g mantelilastuja
ripaus suolaa

Laita kaikki kuorrutteen aineet kattilaan. Anna seoksen kuplia pienellä lämmöllä 5-10 minuuttia kokoa ajan sekoittaen. Seos on valmista, kun se on saonnut ja ruskistunut.

Kaada manteliseos esipaistetun pohjan päälle ja paista vielä 15 minuuttia. Anna jäähtyä vuoassa ja irrota varovasti teräväreunaista veistä apuna käyttäen.


Alkuperäinen ohje: Strandberg, Tiina. Herkkuja ihan kaikille. Tammi 2018

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti