lauantai 11. lokakuuta 2014

Kesäkurpitsavohveleita ja kanelikermaa

Työkaverini kertoi innostuvansa kesäkurpitsasta aina uudelleen ja uudelleen. Kesäkurpitsakakku on kuulema todella hyvää ja hilloakin kurpitsasta voi tehdä. Meilläkin kesäkurpitsaa on käytetty aina paljon mutta vain ruokana tai pääruoan lisukkeena. 

Hetken asiaa sulateltuani päätin aloittaa kokeiluni hillosta. Löytämäni ohje oli todella yksinkertainen. Ainekset raastetaan, sekoitetaan hillosokerin kanssa kattilassa ja annetaan porista. Sitten tuli mutta. Ohjeessa ei mainittu mitään kesäkurpitsan kuorimisesta, joten perheemme tavan mukaan raastoin kurpitsan kuorineen päivineen. Virhe. Hillon ulkonäkö muistutti kurkkusalaattia, eikä hyytelömäinen rakenne parantanut tilannetta yhtään. Maku sentään oli ok, vaikkakin minun suuhuni todella makea.

Toisen kokeiluni tein sitten varman päälle. Perjantai-iltana nautimme jälkiruoaksi kesäkurpitsavohveleita. Vohveliohjekin oli helppo ja lopputulos tällä kertaa onnistunut. Vohvelitaikinaan tuli kanelia, joten lisäsin sitä ripauksen myös vohveleiden kanssa nautittavaan kermavaahtoon. Kesäkurpitsan ja kanelin yhdistelmä on yllättävän toimiva! 

Söimme kesäkurpitsavohvelit tällä kertaa jälkiruokana mutta minusta ne toimisivat myös suolaisena tarjottavana. Voisin hyvin kuvitella niiden täytteeksi vuohenjuustoa tai yrttituorejuustosta ja poronlihasta tehdyn täytteen



Kesäkurpitsahillo päätyi lopulta lautaselle mutta erilliseen astiaan.

Kesäkurpitsavohvelit (noin 8 kpl)
200 g kesäkurpitsaa
3½ dl vichyä tai maitoa (itse käytin vichyä)
2-3 munaa
3½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
1 tl kanelia

Kuori kesäkurpitsa ja raasta se karkeaksi raasteeksi. Yhdistä taikinan neste ja kananmunat, vatkaa munien rakenne rikki. Lisää taikinaan jauhot, leivinjauhe, suola ja kaneli ja lopuksi kesäkurpitsaraaste. Anna taikinan turvota hetki. Paista vohvelit.

Kanelikerma
2 dl kuohu- tai vispikermaa
vaniljakreemijauhetta
sokeria
kanelia

Vatkaa kerma, lisää vatkaamisen aikana noin teelusikallinen vaniljakreemijauhetta. Lisää sokeria ja kanelia maun mukaan.

Kesäkurpitsahillo
600 g kesäkurpitsaa
3 hapanta omenaa
1 sitruuna (kuori+mehu)
500 g hillosokeria

Kuori ja raasta kesäkurpitsa ja omenat karkeaksi raasteeksi. Raasta sitruunan kuori ja purista sen mehu. Laita kaikki aineet sokeria lukuunottamatta kattilaan ja kuumenna höyryäväksi. Lisää hillosokeri ja keitä matalalla lämmöllä ilman kantta noin 20 minuuttia. Kuori vaahtoa välillä pois. Purkita hillo ja jäähdytä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti