sunnuntai 29. kesäkuuta 2014

Perunarieskat, osat 1 ja 2

Keväällä suunnittelin jos jonkinmoista jäätelöohjetta, ostin värikkäät jätsikupit valmiiksi ja laitoin jäätelökoneeni toimintavalmiuteen. Pari jäätelökokeilua ehdin kevätkiireiden keskellä tehdä, mutta nyt sesonkiaikaan viileä ilma ei houkutakaan kotijäätelön tekemiseen. Hakeudun mieluummin uunin läheisyyteen ja mielessä pyörii enemmän etu- kuin jälkiruoka. Perunoita on siis keitelty ja tällä kertaa jämäperunat saivat uuden elämän perunarieskan muodossa. Helppo ja ennenkaikkea lämmittävä iltapala. 



Lämmintä rieskaa ja voita, nam!














































Perunarieskat (noin viisi pientä rieskaa)
n. 3 dl muussattua perunaa tai valmista perunamuusia
1 kananmuna
½ tl suolaa
2-3 dl jauhoja, esim. vehnä- tai ohrajauhoja

Survo keitetyt ja jäähtyneet perunat muussiksi. Myös valmis perunamuusi käy erittäin hyvin. Sekoita perunan joukkoon muna, suola ja jauhot. Osa jauhoista kannattaa jättää rieskojen taputteluun pellille. Älä vaivaa taikinaa liikaa, siitä tulee helposti liisteriä. Taputtele taikina jauhojen avulla pellille pieniksi rieskoiksi. Pistele haarukalla reikiä ja paista 250 asteessa noin 10 minuuttia. Rieskat ovat valmiita, kun niissä on ruskeita laikkuja. Omani jäivät hieman liian vaaleiksi, seuraavan satsin paistan uunin yläosassa.

Lapsuuden perunarieska maistui niin hyvälle, että innostuin kokeilemaan myös uudempaa ohjetta. Niin kuin ensimmäiselläkin kerralla, aineiden määrä oli minulla summittainen. Ylijäämäperunat ja jauhoja hyvältä näyttävä määrä. Tämän ohjeen hyvä puoli on siinä, että taikinan voi lusikoida suoraan pellille. Leivinpaperi kannattaa kuitenkin voidella tai jauhottaa, jotta rieskat irtoavat paremmin paperista. 



















Kaura-perunarieskat (annoksesta tuli kuvan määrä rieskoja)
4 dl kylmää perunasurvosta
2 dl maustamatonta jugurttia
1 dl vettä
1 kananmuna
½ tl suolaa
n. 3/4 dl kaurahiutaleita
n. 1½ dl vehnäjauhoja

Mittaa jauhoja lukuunottamatta kaikki aineet kulhoon. Sekoita niin, että munan rakenne rikkoontuu. Lisää jauhoja vähitellen, kunnes taikina muistuttaa löysää kaurapuuroa. (Minulla oli tosi löysää puuroa.) Nostele taikinaa lusikalla pieniksi keoiksi leivinpaperin päälle. Tasoita lusikalla tai taputtele jauhotetulla kädellä rieskat tasaiseksi. Pistele haarukalla reikiä ja paista 250 asteessa noin 10 minuuttia.

Minun suussani rieskavertailun voitti lapsuuden rieska. Uudempi versio oli liian hapan, eikä peruna maistunut tarpeeksi. 

2 kommenttia: