keskiviikko 22. lokakuuta 2014

Oon mä juonu viinii Wienissä

... sekä syönyt Sacher-kakkua, kävellyt pohkeet kipeiksi ja yleisesti nauttinut olostani! 

Wien valikoitui muutaman päivän kaupunkilomakohteeksi oikeastaan sattumalta. Pikkutyttönä katsoin Sissi-elokuvia ja koulussa luettiin Wienin kongressista, mutta muuten mielikuvaani Wienistä hallitsivat kahvilat. Ja olihan niitä, kahviloita. Ja ravintoloita ja pikaruokapaikkoja. Tarjontaa oli laidasta laitaan. Kun useimmat hotellimme lähellä olevat kahvilat möivät myös frühstückiä, jätimme ylihintaisen hotelliaamiaisen väliin ja söimme aamupalankin kaupungilla. Ei tullut nälkä tälläkään reissulla. 

Ruoan lisäksi lokakuinen Wien näytti meille parhaita puoliaan sään suhteen, lämpötila pysytteli koko ajan 20 asteen hujakoilla ja aurinko pilkisteli useampana päivänä. Niin lounas kuin kahvitkin nautittiin siis vielä ulkona.
Valikoima aamupalavoileipiä.

Pakollinen Sacher, nam!
Apfelstrudel.

Wienissä oli yllättävän paljon korkeuseroja, joten päivän kävelyt todella tuntuivat illalla jaloissa. Kaupunkia kierrellessä katse kohosi useimmiten korkeuksiin, rakennukset olivat todella kauniita ja niissä oli paljon yksityiskohtia. 

Sissi-elokuvien innostamina tutustuimme keisari Frans Joosefin ja keisarinna Elisabetin kahteen palatsiin, joista hieman keskustan ulkopuolella sijaitseva Schönbrunnin kesäpalatsi puutarhoineen oli yksi matkan kohokohdista. Syksyinen puutarha oli todella kaunis. Voin vain kuvitella, miltä se näyttää kesäloistossaan. 
Schönbrun ja kaupungin keskusta.
Meidän Wienin matkaamme kuului tärkeänä osana vierailu paikallisessa heurigerissa eli viinituvassa. Matkasimme noin kaksikymmentä minuuttia metrolla ja bussilla keskustan ulkopuolelle Grinzigin viinikylään ja olimme kuin toisessa maailmassa. Heurigerissa nautimme loistavan paikallisen lounaan ja maistelimme viinintuottajan omaa tynnyriviiniä. Heurigerin ravintola.

Paikallista tynnyriviiniä.


Viinikokemuksia saimme lisää sturmin avulla. Huomasimme vasta paikanpäällä Wienissä, että matkamme sattui sopivasti sturm-aikaan. Opaskirja kertoi sturmin olevan makeaa rypälemehua, jossa käymisen takia on yllättävän paljon alkoholia. Sturm on sesonkijuoma, jota myydään vain syys-lokakuussa.

Wien oli positiivinen yllätys monessakin suhteessa. Olin kuvitellut sen tunnelmaltaan paljon jäykemmäksi ja kalliimmaksi kuin mitä se todellisuudessa oli. Oikeastaan ainoa miinus tulee tupakoinnista, sillä yllättävän monessa ravintolassa ja kahvilassa sai tupakoida sisällä. 

Jos pidät kaikesta kauniista, Wien on sinulle oikea paikka.

3 kommenttia:

  1. Hei, ihania matkakuvia! Minulla on Keski-Euroopassa vielä paljon kiinnostavia kaupunkeja näkemättä ja Wien on yksi niistä. Kovasti vaan matkakuume taas vaivaa, vaikka edellisestä reissusta ei ole vielä ihan viikkoakaan...!

    VastaaPoista
  2. Näyttää lupaavalle! Jostain syystä olen vähän vieroksunut Wieniä, enkä edes koskaan ole vakavissani suunnitellut siellä käymistä. Olen jotenkin lokeroinut sen samaan sarjaan Münchenin kanssa ja se taas ei kertakäynnillä ollenkaan saanut sydäntäni läpättämään. Mut täähän näyttääkin ihan erilaiselle. Kiitokset taas maailmani avartamisesta.

    VastaaPoista
  3. Münchenissä en ole koskaan käynyt, mutta Wien oli kyllä kiva kokemus. Välillä oli vaikea muistaa, missä kaupungissa on, patsaat ja rakennukset veivät Roomaan mutta ympärillä puhuttiin saksaa :) Luulen, että te molemmat pitäisitte kaupungista.

    VastaaPoista