sunnuntai 6. joulukuuta 2015

Lumipiparit eli valkoiset piparkakut

Itsenäisyyspäiväviikonloppuna monessa perheessä leivotaan pipareita, niin meilläkin. Nonna oli tehnyt jääkaappiin kaksi taikinaa; mausteita sisältävän ruskean taikinan ja perinteisen, mutta meille uuden, valkoisen piparkakkutaikinan. 

Valkoisia pipareita leivoimme Nupun kaneliallergian vuoksi. Ohje löytyi nonnan vanhasta Hyvä kokki-keittokirjasta, jonka ohjeet ovat perinteisiä suomalaisia ohjeita. 

Valkoiset piparkakut olivat kaikkien mielestä hyviä, mutta nimi oli pitkä ja tylsä. Meillä syödäänkin tästä eteenpäin lumipiparkakkuja. Yhdessä leipominen oli tosi kivaa! Lumipipareiden onnistumiseen tarvittiin melko paljon jauhoja.
Lumipiparkakut (puolitettu ohje kirjasta Hyvä kokki)
250 g voita
250 g sokeria
2½ kananmunaa
500 g vehnäjauhoja
½ tl soodaa

Voi ja sokeri hierotaan (vatkataan) vaahdoksi, johon munat lisätään yksitellen. Jauhot, joihin sooda on sekoitettu, lisätään. Jos taikina tehdään jo edellisenä päivänä, voi jauhomäärää vähentää. 

Nonna teki taikinan jo edellisenä päivänä ja jätti osan jauhoista leivontaan. Kaulitsimme taikinasta jauhotetulla pöydällä levyja normaaliin tapaan. Taikina pehmeni nopeasti, joten levyt olivat ehkä hieman tavallista paksumpia. Paistoimme lumipipareita 200 asteisessa uunissa noin 6 minuuttia. Paistoaika riippuu paljon uunista ja siitä, miten tummia piparkakuista haluaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti