sunnuntai 29. marraskuuta 2015

Suklaapiparkakut (kaulittavat suklaapikkuleivät)

Nonnan muruista pienemmellä, Nupulla, on muutama ruoka-aineallergia. Nuppu on allerginen mm. kanelille, joka erityisesti näin joulun lähestyessä pitää ottaa huomioon yhteisissä leivontahetkissä. Aloimmekin Nupun äidin kanssa jo hyvissä ajoin etsiä kanelitonta taikinaa, joka käyttäytyisi piparitaikinan tavoin eli sitä voisi kaulita ja siitä voisi ottaa muoteilla pikkuleipiä. 

Yllätykseksemme vaihtoehtoja löytyi peräti kaksi. Ensin löytyi valkoisten piparkakkujen ohje ja sen jälkeen vielä Nupun äiti sai Lidlin pikkuleipämuottien mukana kaulittavien suklaapikkuleipien ohjeen. Ensimmäisenä kokeiluun pääsivät suklaapikkuleivät, joita näin joulun alla aloimme kutsua suklaapiparkakuiksi.

Taikina oli todella helppo valmistaa, se käyttäytyi samoin kuin perinteinen piparitaikina. Levättyään yön jääkaapissa taikinaa oli helppo kaulita ja leipoa. Plussaa on myös valmiiden, jäähtyneiden, pikkuleipien maku ja taikinan sopivuus mausteallergikolle. 

Miinuksena voisi pitää taikinan mauttomuutta, sitä ei ainakaan aikuisen tee mieli syödä. Puuttumaan jää myös joulun tuoksu. Toisaalta taas suklaapiparit sopivat juhliin eri vuodenaikoina, ne eivät neutraalin tuoksunsa takia ole sidottu juuri jouluun. Eli olivatkohan nämä nyt sitten ollenkaan miinuuksia..?  

Ensi viikonloppuna kokeilemme perinteisiä valkoisia piparkakkuja.

Suklaapiparkakut (valtavasti pikkupipareita)
150 g pehmeää voita
75 g tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhoa (esim. VanHouten)
1 muna
noin 350 g vehnäjauhoja

Sekoita kaikki aineet tasaiseksi taikinaksi. Laita taikina jääkaappiin ainakin tunniksi, mieluiten yöksi. Jos leivot piparit vasta seuraavana päivänä, jätä osa jauhoista kaulitsemiseen. Minulla jauhoja jäi kaulinnan jälkeenkin vielä noin ½ desiä.

Leivo kuten piparkakut. Paista 175 asteessa noin 8 minuuttia. Anna jäähtyä ennen maistelua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti