sunnuntai 22. marraskuuta 2015

Sitruunatorttu

Viikonloppuna satoi lunta ja heti tuli jouluinen olo. Kaikenlaisia joululeivonnaisia muhii päässä, mutta sitä ennen halusin kokeilla reseptikasastani löytynyttä sitruunatortun (Pirkka 12/2006) ohjetta. Ohje vaikutti hyvin samantapaiselle kuin ihanien sitruunaruutujen ohje, joten luvassa oli kirpeän makoisa lopputulos. 

Sitruunatorttu on helppo valmistaa, eniten aikaa vei pohjataikinan painelu vuoan pohjalle ja reunoille. Täyte on ihanan kirpakkaa, mutta toisaalta maku tasaantuu, kun antaa tortun tekeentyä seuraavaan päivään. Koristeluun riittää ripaus tomusokeria. 

Ilokseni isännän viinikaapista löytyi pieni pullo jälkiruokaviiniksi sopivaa Riesling Auslesea (2012). Vain lievästi makea viini ja hapan sitruuna täydentävät hienosti toisiaan. Sitruunatorttu on hyvä vaihtoehto myös raskaiden jouluruokien jälkeiseen kahvipöytään. 




Sitruunatorttu
pohja:
75 g voita
2 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
1 kananmuna
ripaus suolaa

Valmistele ensin vuoka kiinnittämällä leivinpaperi irtopohjavuoan (halkaisija noin 24 cm) reunojen ja pohjan väliin. Voitele pohja ja reunat. 


Sekoita vehnäjauhot, sokeri ja suola kulhossa. Nypi voi joukkoon. Lisää kananmuna ja sekoita tasaiseksi. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille noin puoleenväliin asti. 


täyte:

75 g voita
120 g mantelijauhetta
2 1/4 dl sokeria
n. 1 dl sitruunamehua
2 (luomu)sitruunan raastettu kuori
4 kananmunaa


Sulata voi kattilassa ja anna jäähtyä hetki. Raasta sitruunoiden kuori ja purista mehu. Sekoita kuoriraaste ja mehu voin joukkoon. Lisää sokeri ja mantelijauhe, sekoita tasaiseksi. Vaahdota munat ja sekoita muun täytteen joukkoon. Kaada täyte pohjan päälle vuokaan. Paista 175 asteessa uunin alatasolla noin 30 minuuttia. Anna jäähtyä kunnolla ennen tarjoilua. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti