torstai 18. syyskuuta 2014

Helppo juustopiiras

Viime viikonlopun vietin vanhempieni luona nauttien upeasta syyssäästä ja hyvästä ruuasta. Äitini ruoka- ja leivontaohjeet ovat usein jo vuosien takaa ja hänen leivontavihkoaan on ihana selailla.  Sivumerkintöjen lukeminen on myös hauskaa: "hyvää", "kokeiltu 20.8.1989" tai "vähennä suolaa!".

Äidin vihkosta löytyi tämänkin juustopiirakan ohje. Piiras on helppo ja nopea valmistaa myös arkena. Itse leivoin piirakan iltapalaksi ja se maistui mainiolle teen kanssa. Pohja on todella rasvainen, joten suosittelen seuraksi salaattia. Täytteeseen kannattaa valita pitkään kypsytetty, vahvanmakuinen juusto, jotta piirakkaan tulee makua. Juustopiiras on ehdottomasti parhaimmillaan lämpimänä.



Juustopiiras
pohja:
100 g voita
2,5 dl kaurahiutaleita
½ dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
½ tl leivinjauhetta
1 dl maitoa

Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Sulata voi. Yhdistä kaurahiutaleet, vehnäjauhot, suola ja leivinjauhe keskenään. Kaada sulatettu voi jauhoseokseen ja sekoita. Lisää maito ja sekoita tasaiseksi. Jätä taikina turpoamaan uunin lämpenemisen ajaksi. Voitele pyöreä piirasvuoka (halkaisija noin 28cm) ja tasoittele pohjataikina vuokaan. Esipaista pohjaa uunin keskitasolla noin 12 minuuttia eli kunnes se on saanut hieman väriä, mutta ei ole vielä täysin kypsä.

täyte:
4 dl (noin 175 g) vahvaa juustoraastetta
1½ dl maitoa
1 muna
1 rkl vehnäjauhoja
½ tl suolaa

Ripottele puolet juustoraasteesta esipaistetun pohjan päälle. Sekoita keskenään maito, muna, jauhot ja suola. Lisää loput juustoraasteesta muna-maitoseokseen ja kaada täyte piirakan päälle. Tasoita pinta. Jatka paistamista noin 10 minuuttia, kunnes piirakka on saanut väriä. Nauti lämpimänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti