sunnuntai 17. elokuuta 2014

Tietokonekakku

Tiitun ja Nupun isä sai maisterin paperit ja päättyneitä opintoja juhlittiin viikonloppuna. Täytekakun koristeisiin toivottiin jotain aiheeseen liittyvää, joten näpersin marsipaanista pienen tietokoneen. Täytteeseen maisteri toivoi tuoreita marjoja. Mustikoita ei löytynyt ja metsävatut olivat liian pieniä, mutta mansikoita kaupasta vielä saatiin. Sen verran mauttomia ne kuitenkin jo ovat, että seuraava mansikkakakku tehdään ensi kesänä.

Lämpimät onnittelut maisterille!


Tietokonekakku
pohjana kuuden munan kakkupohja
kostutus mansikoiden mehulla+vaniljamaidolla

täyte:
tuoremansikkasosetta+sokeria
1 prk vaniljarahkaa
3 dl vispikermaa
1 rkl vaniljakreemijauhetta

Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Soseuta mansikat ja levitä kakkupohjalle. Pohjaa ei tarvitse kostuttaa erikseen, sillä mansikoiden mehu riittää yleensä hyvin kostukkeeksi. Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää vaniljakreemijauhe vatkaamisen aikana. Sekoita rahka ja kerma keskenään. Levitä puolet täytteestä mansikkasoseen päälle. Laita seuraava pohja päälle, levitä mansikat ja kerma-rahkaseos. Nosta kolmas pohjalevy päälle. Päällimmäinen levy kannattaa kostuttaa vaniljasokerilla maustetulla maidolla. Nosta kakku jääkaappiin maustumaan mielellään yön yli.

koristelu:
2,5 dl floravispiä
1 rkl vaniljakreemijauhetta
mantelimassaa

Vatkaa kerma vaahdoksi vaniljakreemijauheen kanssa. Levitä ohut kerros kermaa koko kakun päälle. Kauli mantelimassasta "pöytälevy" ja asettele se kakun päälle. Koristele reunat kermalla. Asettele aiemmin tehdyt koristeet kakun päälle.

perjantai 15. elokuuta 2014

Vanilja-punaherukkapiirakka

Olenkohan kertonut tarpeeksi monta kertaa, että parhaita leivonnaisia ovat tuoreista marjoista tehdyt muffinssit, kakut ja piirakat. Alkusyksy on leipojan unelma-aikaa.

Tällä viikolla marjat piiloutuivat vaniljajugurtin kanssa piirakkaan. Halusin vaihtelua piirakkatäytteissä usein käytetyille kermaviilille ja ranskankermalle, joten lisäsin täytteeseen vaniljajugurttia. Lopputuloksessa vanilja erottuu häivähdyksenä, siis yllättävän vähän. Tämä piirakka on kiva sekoitus viinimarjojen kirpeyttä ja vaniljan lempeyttä.



Vanilja-punaherukkapiirakka
pohja:
100 g voita
1 dl sokeria
1 kananmuna
2½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Voitele piirasvuoka. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää muna ja vatkaa. Yhdistä leivinjauhe vehnäjauhoihin ja sekoita muna-sokerivaahtoon. Levitä taikina piirasvuoan pohjalle ja reunoille.

täyte:
noin 5 dl viinimarjoja
1 prk (2 dl) vaniljajugurttia
½ dl maitoa tai kermaa
2 kananmunaa
3/4 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
(+ puolikkaan vaniljatangon siemenet)

Levitä marjat pohjan päälle. Sekoita keskenään jugurtti, maito ja sokerit. Lisää kananmunat ja vatkaa niiden rakenne rikki. Jos haluat korostaa vanilja makua, voit lisätä täytteeseen puolikkaan vaniljatangon siemenet.
Kaada täyte marjojen päälle ja paista uunin alaosassa 175 asteessa 30-40 minuuttia. Piirakka on parasta jäähtyneenä.

lauantai 9. elokuuta 2014

Patatas bravas suomalaisittain

Kesälomalla kävimme pitkästä aikaa tutustumassa oman kaupungin ravintolatarjontaan. Viinilasillisen ääressä oli mukava vaihtaa kuulumisia perheenjäsenten kanssa ja nauttia tapaksia. Suosikkini tapaspöydässä oli patatas bravas eli alunperin espanjalaiset lohkoperunat, jotka usein tarjotaan juuri alkupalana. Makukokemus oli sen verran miellyttävä, että teimme näitä pottuja myös kotona. Ja kun Suomessa ollaan, niin perunat saivat kaveriksi porkkanaa.


Patatas bravas 
perunoita
(porkkanoita)
oliiviöljyä
karkeaa suolaa
rosmariinia

Keitä perunoita noin 15 minuuttia, perunoiden ei tarvitse olla täysin pehmeitä. Jos keität myös porkkanoita, niille riittää hieman lyhyempi keittoaika. Lohko juurekset sopiviksi paloiksi. Lorauta kulhoon öljyä ja pyörittele palat öljyssä. Kuumenna paistinpannu ja pyörittele peruna- ja porkkanapaloja kuumalla pannulla, jotta ne saavat hieman väriä. Kaada paistetut juurekset takaisin öljyastiaan, rouhi sekaan suolaa ja rosmariinia. Tarjoile alkupaloina tai pääruuan lisukkeena.

perjantai 1. elokuuta 2014

Valkosuklaa-punaherukkajäätelö

Meillä kävi kuhina viinimarjapensaissa, kun Tiitu ja Nuppu pääsivät marjoihin käsiksi.


Punaiset viinimarjat ovatkin ehdottomasti parhaimmillaan suoraan pensaasta. Mutta ovat ne hyviä jäätelössäkin. Lähdin kokeilemaan punaherukkajäätelöä hyvin ennakkoluuloisena. Marjojen happamuus ja siemenet arveluttivat niin paljon, että päätin lisätä jäätelömassaan valkosuklaata. Ihan turhaan. Kerma ei juoksettunut marjojen happamuuden takia, eivätkä siemenet haitanneet. Mutta valkosuklaan jättäisin nyt pois, se hallitsi makua liikaa. Sopisikohan valkosuklaa paremmin mustaherukkajäätelöön..?



Valkosuklaa-punaherukkajäätelö
2 dl vispikermaa
2 pientä kananmunan keltuaista
½ dl sokeria
punaherukkasosetta (noin ½ dl)
6 palaa valkosuklaata rouhittuna

Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi. Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi eri astiassa. Yhdistä kerma ja keltuais-sokerivaahto varovasti käännellen, lisää punaherukkasose ja suklaarouhe. Jäädytä massa jäätelökoneen ohjeiden mukaan.

Huom! Uskalla kokeilla jäätelöä myös ilman suklaata.