perjantai 11. heinäkuuta 2014

Auringonkukkapestoa ja kasviksia

Pienen perheemme työnjaossa isäntä kokkaa, minä toimin kokin apulaisena, leivon sekä huolehdin jälkiruuista. Meillä siis puhutaan paljon ruuasta ja ruuanlaittamisesta, kokeillaan uusia ideoita ja joskus niissä jopa onnistutaan. Niinpä yllätyin suuresti, kun ehdotin isännälle peston tekemistä. "Miksi ihmeessä? Sitähän saa kaupasta purkissa!" Niin miksi? Saahan sitä kaupasta vaikka valmista makkarakeittoa ja silti keitämme sen vielä itse...

Pestoa siis tehtiin ja tällä kertaa siitä tuli auringonkukkapestoa, koska jemmatut siemenet eivät olleetkaan pinjansiemeniä. Väri hieman kärsi hailakoista auringonkukansiemenistä, mutta muuten ei haitannut ollenkaan. Pestolla marinoitiin kauden tuoreita kasviksia ja ne nautittiin grillatun lihan kanssa.




Pesto
1 ruukku basilikaa
1 dl auringonkukan/pinjansiemeniä
1 valkosipulinkynsi
1-1½ dl oliiviöljyä
1 dl parmesaaniraastetta
mustapippuria ja suolaa maun mukaan

Raasta parmesaani ja murskaa valkosipulinkynsi. Laita sauvasekoitinkulhoon pienemmäksi revityt basilikanlehdet, siemenet, valkosipuli ja osa öljystä. Soseuta tasaiseksi sauvasekoittimella. Lisää öljyä pikkuhiljaa sekoittamisen aikana, kunnes seos on mieleistäsi. Lisää lopuksi juusto ja mausta.

Pestolla marinoidut kasvikset
esim. porkkanoita
kukkakaalia
parsakaalia
kesäkurpitsaa
erivärisiä paprikoita
sipulia

Pieni käyttämäsi kasvikset suuhun sopiviksi. Keitä kasviksia suolalla maustetussa vedessä noin pari minuuttia. Kasvikset kannattaa jättää al dente. Valuta kasvikset ja anna jäähtyä. Kaada pesto jäähtyneiden kasvisten päälle ja sekoita varovasti. Laita kylmään maustumaan vähintään puoleksi tunniksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti