lauantai 19. huhtikuuta 2014

Lakka-lakritsikakku

Parhaimmat ideat ja suurimmat makunautinnot syntyvät usein vahingossa. Joku aika sitten löysin jäätelönhimossani pakastimesta Aino-lakujäätelöä ja hetken mielijohteesta lisäsin kuppiin myös lakkoja. Mieletön makuyhdistelmä oli valmis! Yllättävää kyllä, lakritsi ja lakka sopivat erittäin hyvin yhteen. Toinen yllätys oli, kun löysin Helsingin Sanomista lakka-lakritsikakun ohjeen. Joku muukin oli ihastunut tähän epätavalliseen yhdistelmään ja ehtinyt ennen minua suunnitella kakun. 

Lakka-lakritsikakussa on monta vaihetta, mutta vaikein osio on keksipohjan tekeminen. Kaikki muu on aineiden yhdistelyä ja sekoittamista. Onnistuu varmasti myös vähemmän leipovalta. Maku on parempi, kun ottaa kakun huoneenlämpöön ainakin tunnin ennen tarjoilua. Maut tasoittuvat ja ovat täyteläisempiä lämpimänä. Niin, se maku. Aivan lakritsijäätelö+lakat kaltaiseen hurmioon en tällä kakulla päässyt. Minulle maku oli siis pieni pettymys, mutta mielenkiintoinen tämä kakku on jo ulkonäkönsä puolesta. Ja onhan lakka-lakritsi-yhdistelmä todella suomalainen. Kokeilkaa ihmeessä!


Keksipohja, lakkoja, tuorejuustoa ja lakritsikuorrutus!


Valkoinen täyte piristää muuten niin synkkää kakkua.













































Lakka-lakritsikakku
pohja:
200 g digestive-keksejä
100 g voita
1½ dl lakkoja

Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen ja lakat valumaan siivilään. Vuoraa irtopohjavuoan (noin 25cm) pohja leivinpaperilla. Murskaa keksit hienoksi, sulata voi ja yhdistä ne keskenään. Painele keksiseos vuoan pohjalle ja reunoille. Laita pohja jääkaappiin täytteen valmistumisen ajaksi. 

täyte:
600 g maustamatonta tuorejuustoa
200 g ranskankermaa
1½ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
3 kananmunaa

Sekoita tuorejuusto, ranskankerma ja sokerit sähkövatkaimella tasaiseksi. Lisää kananmunat yksitellen vatkaten joukkoon. Ota kakkupohja jääkaapista ja levitä valutetut lakat pohjan päälle. Kaada tuorejuustotäyte vuokaan lakkojen päälle. Täytettä on paljon ja se tulee keksipohjareunojen yli. Paista kakkua uunin keskitasolla noin 50 minuuttia, kunnes se on kokonaan hyytynyt. Jäähdytä. 

kuorrute:
1 dl kuohukermaa
120 g Kick-karkkeja
lakkoja + lakunauhaa

Paloittele Kick-karkit pieniksi. Kuumenna kerma kattilassa, mutta älä keitä. Lisää karkkipalat kermaan ja sekoita niin kauan, kunnes seos on aivan tasaista. Anna seoksen jäähtyä hetki ja kaada se sitten kakun päälle. Anna kakun maustua viileässä vähintään muutama tunti. Koristele esim. lakoilla. Ota kakku lämpenemään tarpeeksi ajoissa ennen tarjoilua.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti