lauantai 12. huhtikuuta 2014

Ruhtinaallinen mustikkapiirakka

Kevät on jo niin pitkällä, että on aika tyhjentää pakastimen marjavarastot. Ainakin meillä viimevuotisia marjoja tulee syötyä sitä vähemmän, mitä pidemmälle uusi vuosi etenee. Makuhermot odottavat jo uutta satoa.

Omassa pakastimestani löytyi vielä reippaasti mustikoita. Koska mustikka menettää pakastimessa paljon ulkonäköään ja makeuttaan, ne päätyvät meillä yleensä joko smoothieen tai piirakkaan. Tämä äidin peruja oleva piirakkaohje on siitä hyvä, että mustikka keitetään, eikä sen ulkonäöllä ole lopputuloksessa enää merkitystä. Makeuden menetyksen voi korvata lisäämällä täytteeseen hieman enemmän sokeria. 


Piirakka on ruhtinaallisen hyvää!Ruhtinaallinen mustikkapiirakka
pohja ja kansi:
250 g voita
250 g jauhoja (5 dl)
100 g sokeria (1 dl)

Voitele piirakkavuoka. Sekoita keskenään huoneenlämpöinen voi, sokeri ja jauhot. Laita taikina hetkeksi jähmettymään jääkappiin. Taikinan levätessä ehtii hyvin valmistaa täytteen.

täyte: 
1/2 l mustikoita
1 dl sokeria (pakastemustikoiden kanssa voi olla enemmän)
1/2 dl vettä
1 rkl perunajauhoja

Laita kaikki aineet kattilaan ja sekoita tasaiseksi. Kiehauta seos ja jätä jäähtymään.

Kauli tai taputtele jauhoitetuin käsin puolet taikinasta vuoan pohjalle ja reunoille. Reunojen ei tarvitse olla korkeat, 1-2 cm:n reunat riittää hyvin. Kaada hieman jäähtynyt täyte pohjan päälle. Kauli lopputaikinasta piirakan kansi. Nipistä reunat hyvin kiinni, sillä mustikkatäyte kiehuu uunissa. Pistele haarukalla ilma-aukkoja kanteen. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia. Anna piirakan jäähtyä hetken ennen tarjoilua.

1 kommentti: