keskiviikko 28. lokakuuta 2015

Kuningatarpiirakka rahka-voitaikinasta

Pietarin kahviloissa parhaita leivonnaisia olivat yksinkertaiset, ulospäin vaatimattoman näköiset kahvileivät. Turhia koristeita ei ollut, tiskillä päälle tupsautettiin paksu kerros tomusokeria ja asiakkaalla oli täydellinen kahvileipä. 

Jäin miettimään, miten arkisista aineista tehdystä leivonnaisesta voi saada houkuttelevan. Ensimmäinen kokeiluni kotiinpaluun jälkeen kohdistui rahka-voitaikinaan, josta tällä kertaa syntyi, ei vielä joulutorttuja vaan, marjapiirakka. 

Paistoin piirakan irtopohjavuoassa, mikä jälkikäteen ajatellen oli virhe. Taikina on niin rasvainen, että paistuessaan siitä tippuu rasvaa uunin pohjalle. Arvaatte varmaan, mikä käry levisi koko taloon, kun raotin uunin luukkua. Nyt ainakin tiedetään, että palovaroitin toimii! Kannattaa siis valita tiiviimpi vuoka tai ainakin laittaa uunipelti vuoan alle, jolloin säästyy koko uunin puhdistamiselta.

Piirakka ei hillosokerista huolimatta ole kovinkaan makea, joten sen seuraksi sopii hyvin vaniljakastike tai -jäätelö. 



Kuningatarpiirakka rahka-voitaikinasta
rahka-voitaikina:
250g voita
1prk (250g) maitorahkaa
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Paloittele voi kulhoon, lisää rahka ja sekoita hieman. Lisää jauhot + leivinjauhe ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Kääri taikina tuorekelmuun ja laita lepäämään jääkaappiin muutamaksi tunniksi.

marjatäyte:
noin 1 l marjoja (mustikoita, mansikoita, vadelmia)
2 rkl perunajuhoja
1 dl hillosokeria

voiteluun kananmuna

Voitele halkaisijaltaan noin 28 cm:n vuoka. Kauli 2/3 taikinasta jauhoja apuna käyttäen pyöreäksi levyksi ja nosta levy vuokaan. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Leikkaa ylimääräiset osat pois. 

Sekoita marjoihin perunajauhot ja hillosokeri. Kaada seos pohjan päälle. Kauli lopusta taikinasta kansi, nosta se marjojen päälle. Käännä reunat kannen päälle, nipistä kiinni. Pistele kansi haarukalla ja voitele vielä munalla.

Kypsennä 225 asteessa 15 minuuttia. Laske lämpö 175 asteeseen ja paista vielä 35-40 minuuttia. Loppuvaiheessa voi olla hyvä peittää kansi foliolla, ettei se tummu liikaa. Tarjoile jäähtyneenä.


2 kommenttia:

  1. Tein tämän piirakan. Ihan älyttömän hyvä, ja mikä mukavaa, sokeriahan tossa on todella vähän. Jäätelön kanssa nam nam namia ;-)

    VastaaPoista