lauantai 22. maaliskuuta 2014

Puoloffee (gluteeniton)

Tällä viikolla perjantai oli erityisen mukava, sillä naisten kirjakerho kokoontui pitkästä aikaa. Minun osuuteni tarjoilusta oli jälkiruoka ja päätin vihdoin ja viimein kokeilla puoloffeeta. Valintaani vaikutti sekin, että jälkiruuan piti olla gluteeniton. Puoloffee oli helppo muuntaa kaikille sopivaksi.

Kaupassa kondensoitu maito löytyi pienen etsimisen jälkeen (yllätys, yllätys) maitohyllystä. Keitin maidon jo pari iltaa aikaisemmin. Hyvin sujui muiden hommien ohessa, kunhan muisti käydä lisäämässä vettä kattilaan säännöllisin väliajoin. Kun toffee oli keitetty valmiiksi, itse kakun tekeminen sujui nopeasti. Pieniä ongelmia aiheutti kakkupohjan reunojen tekeminen. Ilmeisesti gluteenittomista kekseistä johtuen en saanut reunoja millään korkeammiksi. Muruseos ei pysynyt vuoan reunoilla tai rappeutui viimeistään irtopohjavuokaa irrotettaessa. Murupohja oli myös hieman kovempi kuin vastaava tavan kekseistä tehty. 

Kakku teki hyvin kauppansa illan aikana, joten pääasia eli maku, oli kohdillaan. Eikä matalat reunatkaan hullummat ole.






















Puoloffee
toffee:
1 prk kondensoitua maitoa

Kuumenna vesi kiehuvaksi isossa kattilassa. Upota maitotölkki veteen ja keitä hiljaisella lämmöllä 2½ - 3 tuntia. Mitä kauemmin keität, sitä jämäkämpi toffee. Purkin etiketistä irtoaa liimaa, joten poista etiketti heti sen irrottua. Tölkin pitää olla koko ajan vedessä, muista lisätä vettä tarvittaessa. Keittämisen jälkeen viilennä tölkki kylmässä vedessä ja säilytä jääkaapissa. 

pohja:
300 g gluteenittomia digestive-keksejä
(normikakkuun esim. suklaadigestive-keksejä)
100 g voita

Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (halkaisija noin 20cm) pohjalle. Sulata voi. Hienonna keksit monitoimikoneessa ja lisää niihin sulatettu voi. Sekoita seos tasaiseksi. Levitä keksiseos vuoan pohjalle ja reunoille. Laita vuoka hetkeksi jääkaappiin, jotta pohja jähmettyy. 

täyte:
kondensoidusta maidosta keitetty toffeepurkki
noin 150 g puolukoita
1 prk (2,5 dl) Flora vispiä
vaniljasokeria maun mukaan
(itse käytin vaniljasokerin sijasta ripauksen vaniljakreemijauhetta)
koristeluun gluteenitonta tummaa suklaata, esim. Brunberg

Vatkaa Flora vispi jämäkäksi vaahdoksi. Levitä toffee pohjan päälle. Ripottele puolukat toffeen päälle (jätä osa koristeluun) ja lusikoi Flora vispi puolukoiden päälle. Koristele lopuilla puolukoilla ja raasta suklaata koko komeuden päälle.


7 kommenttia:

  1. Nykyään tuota kondensoitua maitoa löytyy jo lähes joka kaupasta. Ei ole vielä montaa vuotta siitä, kun etsin sitä monesta kaupasta, eikä edes Mestarin Herkussa tiedetty, mitä sen on...

    VastaaPoista
  2. Tämä on nii-in hyvää! Kokeile ihmeessä.

    VastaaPoista
  3. Mä tein tuon gluteenittomista suklaa digestive kekseistä ja hyvää tuli :)

    VastaaPoista
  4. En tiennytkään, että on olemassa gluteenittomia suklaadigestivejä! Kiitos vihjeestä Tanja!

    VastaaPoista
  5. En mäkään tiennyt. Sit kaupassa vahingossa huomasin. :)

    VastaaPoista
  6. Kylläpä on herkullisen näköinen, ja puoloffee onkin herkullista! Muutaman kerran olen jo tehnyt ja ajattelin sen korvaavan myös kakun tulevilla synttäreilläni :)

    VastaaPoista