lauantai 28. syyskuuta 2013

Ruis-puolukkakääretorttu


Päähäni ei mahdu tällä hetkellä muuta kuin puolukkaa. No, ehkä vähän agilityä, kun hallilla on tullut käytyä tällä viikolla kolme kertaa. Agilityn jälkeen hyvänä kakkosena tulee siis puolukka. Puolukkaleivonnaiset ovat vallanneet mieleni ja huomaan leipovani niitä kerta toisensa perään. Olen jatkanut puolukan ja rukiin yhdistämistä, tällä kertaa lisäsin ruisjauhoja kääretorttupohjaan. Ruispohjaisen kääretortun rullaaminen on ehkä hieman hankalampaa (pohja on jäykempi) mutta maku on hyvä. Suosittelen tekemään kääretortun valmiiksi jo edellisenä päivänä, sillä jääkaappisäilytyksessä maut tasaantuvat ja torttu ehtii kostua mukavasti. Jos teet täytteen kinuskin itse, leipominen kannattaa aloittaa sen tekemisestä. Kinuskin pitää jäähtyä kylmäksi, ennen kuin se vaahtoutuu.


Kaneli sopii hyvin yhteen puolukan ja kinuskin kanssa.

Ruis-puolukkakääretorttu
täytteen kinuski:
2 dl kuohukermaa
1½ dl fariinisokeria

Laita kerma ja fariinisokeri kattilaan. Anna seoksen kiehahtaa, mutta älä keitä enempää. Jäähdytä kylmäksi.
 

pohja:
4 munaa
1½ dl sokeria
1 1/4 dl ruisjauhoja
½ dl perunajauhoja
1½ tl leivinjauhetta

Vaahdota munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja siivilöi taikinaan. Sekoita varoen. Kaada taikina leivinpaperin päälle pellille ja paista 225 asteessa noin 6 minuuttia. Kumoa levy sokeroidulle voipaperille ja irrota leivinpaperi.

täyte:
2- 2½ dl vispikermaa tai flora vispiä
ripaus vaniljakreemijauhetta
kinuskikastiketta
puolukkahilloa

Vatkaa kylmä kinuskikastike vaaleaksi. Vatkaa kerma. Vatkaamisen yhteydessä voit lisätä kermaan ripauksen vaniljakreemijauhetta. Vaahdosta tulee jämäkämpää ja vaniljan makuista. Yhdistä kinuski ja kermavaahto varovasti käännellen. Levitä ensi puolukkahillo pohjan päälle. Levitä kinuskivaahto puolukoiden päälle ja rullaa kääretortuksi.

Koristele kokonaisilla puolukoilla ja esim. kanelilla.


Nämä puolukat löytyivät Hailuodosta elokuun alussa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti