tiistai 2. heinäkuuta 2019

Kesäinen Tallinna lasten kanssa

"Kaikkihan siellä ovat käyneet kymmeniä kertoja."
"Se on niin nähty."
"Ihan yhtä kallista kuin Suomessa." Nämä ja muut lausahdukset liittyvät nykyään suomalaisten Tallinnan matkailuun. Mutta mepä valitsimme kylpyläloman Tallinnassa, koska se tuli huomattavasti edullisemmaksi kuin vastaava Suomessa. Ja koska se on ulkomailla, jonne mennään ensin junalla ja sitten laivalla. Ja koska nonna ja pappa eivät olleet käyneet siellä moneen, moneen vuoteen eivätkä Tiitu ja Nuppu koskaan aikaisemmin. Keski-Suomesta kun lähtee reissuun, niin matkapäivät ovat aina pitkiä. Junan leikkivaunuun ja Tallinkin leikkinurkkaukseen tytöt alkavat olla jo liian isoja. Aika kului junassa lukiessa, eväitä syödessä ja pelaillessa. Laivamatka kesti vain pari tuntia, olimme kuitenkin varanneet menomatkalle buffet-ruokailun ja hytin lepoa varten. Fiksu ratkaisu, sillä hyvistä eväistä huolimatta nälkä oli alkuillasta jo melkoinen ja ruoan sekä pienen levon jälkeen tulimme hyvillä mielin Tallinnaan ja jaksoimme kävellä hotellille.


Hotellimme Kalev Spa sijaitsi loistavalla paikalla aivan Vanhankaupungin kupeessa, ruokapaikat ja kaupat olivat kävelyetäisyydellä. Koska julkinen liikenne on Tallinnassa edullista ja toimivaa, ostimme vielä R-kioskilta kolmen päivän matkakortit kaikille yli 7-vuotiaille, kuusivuotias Nuppu matkusti ilmaiseksi. 

Kesäkuun lopun sää oli Tallinnassa vaihteleva. Ensimmäisenä päivänä pääsimme rannalle ja mereen uimaan. Bussimatkan päässä oleva Stroomin ranta oli todella matala ja sopiva pienillekin lapsille, mutta yllättävän sotkuinen. Hiekassa oli simpukankuorien lisäksi paljon lasia ja muuta roskaa. Tallinnassa on todella paljon tekemistä lapsille, joten epävakaiseksi muuttunut sää ei meidän lomaamme haitannut. Toisena päivänä, hyvän hotelliaamiaisen jälkeen, ajelimme bussilla Lennusadamin museoalueelle. Suuressa vesitasohallissa oli paljon nähtävää, mielenkiintoisimpana ehkä sukellusvene Lembit, jonne pääsi myös sisälle. Lisäksi sai mm. kokeilla lentosimulaattoria ja ohjata pienoislaivoja. Sisätiloissa on myös lasten leikkinurkkaus ja muutenkin paljon tilaa liikkua.


Söimme lounaan Lennusadamin kahvilassa ja jatkoimme kierrosta ulkoalueelle. Satamalaiturissa olevan jäänmurtajan jaksoi kiertää enää pappa, tytöt keskittyivät ulkoleikkialueen kiipeilytelineisiin.
Lennusadamissa olisi varmasti kulunut koko päivä, mutta meillä oli vielä alkuiltaan kylpyläsuunnitelmia. Hotellimme yhteydessä oli iso vesipuisto/kylpylä, jonne hotellin asiakkailla on vapaa pääsy. Vesipuisto oli remontoitu viime talven aikana ja siellä oli lukuisia vesiliukumäkiä, erilaisia altaita ja saunoja. Kolmekymmentäviisiasteisessa vedessä lilluessa oli aikuistenkin mukava katsella sateiseksi muuttunutta Tallinnaa. 

Kolmas kokonainen Tallinna-päivä aloitettiin jälleen tietopainotteisesti. Kävelimme lyhyen matkan Energia avastuskeskukseen eli tiedekeskukseen, jonka tarkoituksena on innostaa lapsia tutkimaan ja kokeilemaan erilaisia fysiikan ilmiöitä. Saattaa kuulostaa tylsälle, mutta vanhassa Tallinnan sähkölaitoksessa sijaitsevassa keskuksessa on esillä yli sata esinettä, joiden avulla voi tehdä tutkimuksia ja oivaltaa itse. Kaikissa pisteissä on myös suomenkieliset ohjeet. Me tykkäsimme kovasti.

Lounaalle ajelimme raitiovaunulla kauppahalliin. Kauppahallissakin olisi riittänyt katseltavaa ja maisteltavaa pidemmäksi aikaa, mutta sen tarkempi tutkiminen jätettiin seuraavaan kertaan, sillä vesipuisto houkutteli tyttöjä. Iltapäivä vierähtikin jälleen kylpylän porealtaissa ja liukumäissä. Tallinnassa oli helppo olla lasten kanssa. Etukäteen olin ajatellut, että kesäkuinen Tallinna on pullollaan turisteja. Toki isoja aasialaisryhmiä oli sekä laivalla että kaupungissa, mutta ahdasta ei ollut missään. Hyvin mahduimme sekaan. Tekemistä Tallinnassa riitti ja suomenkieliset opaslehtiset olivat kiva jo lukemaan oppineille tytöille. Ravintolat suhtautuivat lapsiasiakkaisiin hienosti, useimmissa paikoissa tytöille tuotiin odotteluajaksi kynät ja väritys- tai pulmatehtäviä. Vessoja löytyi aina tarvittaessa ja ne olivat siistejä. Hotellitarjontaa Tallinnassa on paljon, meille Kalev Spa oli nappivalinta sen sijainnin ja vesikeskuksen vuoksi. Huoneemme oli yhdistetty perhehuone eli kahden tavallisen hotellihuoneen välissä oli ovi. Kaksi isoa kylpyhuonetta ja kaksi erillistä huonetta varsinkin nukkumaanmenoaikaan oli loistojuttu.  

Naeme uudesti Tallinn!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti