tiistai 11. kesäkuuta 2019

Raparperikukko

Kävin jälleen verottamassa äidin raparperipuskia ja nyt on jääkaappi pullollaan raparperinvarsia. Lähipäivien jälkkäri- ja leivontamaku on siis selvillä. 

Meillä asuva ihana mies teki minulle tänäänkin ruokaa, joten minun osuudekseni jäi jälkiruoka. Kotipaikkakunnalla vierailun jälkeen olen aina hieman nostalginen, joten jälkkäriksi tein meille savolaisille tuttua kukkoa - raparperikukkoa. 

Vaniljajäätelön kanssa niin ihanaa. Melkein yhtä hyvää kuin sisarensa mustikkakukko. Tällä ohjeelle tulee pienehkö kukko. Jos haluat paksumman, kannattaa ohje tehdä ainakin puolitoistakertaisena.




Raparperikukko
pohja ja kansi:
125 g voita
½ dl sokeria
2½ dl ruisjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Lisää ruisjauhot ja leivinjauhe, sekoita tasaiseksi. Laita taikina jääkaappiin jähmettymään.

täyte:
5 dl raparperinpaloja
1 dl sokeria
½ dl vettä
1 rkl perunajauhoja + tilkka kylmää vettä

Laita raparperinpalat, sokeri ja vesi kattilaan. Keitä noin 5 minuuttia välillä sekoittaen. Ota kattila liedeltä. Sekoita perunajauhot tilkkaan kylmää vettä. Kaada perunajauhot ohuena nauhana raparperin sekaan koko ajan sekoittaen. 

Kauli tai taputtele käsin 2/3 osaa taikinasta voidellun uunivuoan pohjalle. Kaada täyte päälle. Tee lopusta taikinasta kansi. Paista 200 asteessa noin 25 minuuttia, alenna lämpötilaa noin 180 asteeseen ja paista vielä puolisen tuntia.

Tarjoile vaniljajäätelön kanssa.


2 kommenttia:

  1. Raparperiherkut on niin hyviä! Harmittaa kovasti, kun oma raparperini ei selvinnyt talvesta :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jospa saisit vaikka naapurilta? Ne, joilla se kasvaa, todennäköisesti hukkuu runsauteen :).

      Poista