sunnuntai 10. toukokuuta 2015

Tuulemantorttu

"Vierasvaraa pakastimesta!" Näin mainostetaan tuulemantorttua vanhassa Yhteishyvä-lehdessä lapsuusvuosiltani.

Kuinka monelle tuulemantorttu on tuttu? Minulle tuulemantortusta tulee heti mieleen äiti. Ja lapsuus. Äiti teki tuulemantorttua, kun lapset kinusivat jotain hyvää. Pysyviä makumuistoja on jäänyt, sillä myös isoveljeni sanoo yhä pitävänsä sen mausta.

Tuuleman- tai tuulomantorttu, kuten sitä myös kutsutaan, on mielestäni mokkapalojen äiti. Nykyisistä mokkapaloista sen erottaa vain vaalea pohja. Kaakaojauhoa lisätään vain kuorrutukseen, ei pohjaan. 

Tuulematortun leipominen alkaa leipurille mieluisasti kahvinkeitolla. Kylmää kahvia tarvitaan kuorrutukseen, joten kannattaa nauttia kupillinen ennen ja jälkeen leivonnan.  





Tuulemantorttu
2 munaa
2 kkp (n.2,5 dl) sokeria
3 kkp (n.4 dl) vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 kkp (n.1,5 dl) maitoa
150 g voita sulatettuna

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään. Lisää jauhoseos vuorotellen maidon kanssa muna-sokerivaahtoon. Lisää sulatettu voi viimeisenä ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille ja paista 175 asteessa noin 20 minuuttia. 

kuorrutus:
250 g (4 dl) tomusokeria
4 rkl (60 g) sulatettua voita
4 rkl (0,5 dl) kylmää kahvia
1 rkl maukeuttamatonta kaakaojauhoa
kookoshiutaleita

Valmista kuorrutus pohjalevyn kypsyessä. Sekoita kuorrutuksen aineet keskenään tasaiseksi seokseksi. Kaakaojauho ja tomusokeri kannattaa siivilöidä, jotta vältyt pahimmilta paakuilta. Levitä kuorrutus kuuman torttulevyn päälle. Koristele kookoshiutaleilla.

4 kommenttia:

  1. Hmm, ihan vieras leivonnainen mulle, mutta epäilemättä kokeilemisen arvoinen. Tuommosella reseptillä ja taustalla ei voi mennä pieleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on perheillä erilaiset herkut :) Kokeile ihmeessä.

      Poista
  2. Minä muistan Tulomantortun nuoruudestani ja aika monta pellillistä sitä on aikoinaan tullut tehtyä sillon 80-90 luvuilla. Joskus toki vieläkin teen sitä, vaikka nyt tuntuukin pällys omaan suuhuni kovin makealta....vaan niinhän muissakin saman tapaisissa kaakao/suklaapiirakoissa on. Nimi on mulle ollut aina Tuulomantorttu ja päälle nimenomaan kookoshiutaleita. http://mimminkeittio.vuodatus.net/

    VastaaPoista