keskiviikko 27. toukokuuta 2015

Beijinho eli brasilialaiset kookospallot

Jotkut asiat pitää näköjään opetella kantapään kautta. Niin kuin kondensoidun maidon keittäminen. Sain Tiitun ja Nupun äidiltä ohjeen brasilialaisiin kookospalloihin, joita hän oli itse tehnyt ollessaan vaihto-oppilaana Brasialiassa. Ohje oli helppo ja uskoin suoriutuvani tuosta vaan, muiden askareiden lomassa. Väärin. Induktiolieden nopeus ja oman kärsimättömyyteni yhdistelmä takasi sen, että vasta kolmas keittokerta onnistui. Ensimmäinen yritys paloi pohjaan, toista en uskaltanut keittää tarpeeksi kauan. Kolmannesta tuli täydellinen.

Positiivisesti ajatellen, nyt uskon osaavani! Ja niin hyviä kookospallot ovat, että tästä hieman toivuttuani aion kokeilla myös brigadeiroja eli suklaapalloja. Vinkiksi muille, kannattaa valita hyväkuntoinen teflonkattila, silikoninen taikinanuolija ja repullinen kärsivällisyyttä, varsinkin jos käyttää induktioliettä. 
Beijinho (n. 25 kpl)
1 prk (397g) kondensoitua maitoa
1 rkl voita
1 dl kookoshiutaleita

Pallojen pyörittelyyn rypsiöljyä. Koristeluun kookoshiutaleita, strösseleitä tms.

Laita aineet teflonpintaiseen kattilaan ja sekoita tasaiseksi. Lämmitä seosta pikkuhiljaa koko ajan sekoittaen. Sekoita pohjia ja reunoja myöten. Keitä aluksi keskilämmöllä ja alenna lämpöä, kun seos alkaa paksuuntua. Jatka keittelyä (ja sekoittamista!) vielä noin kymmenen minuuttia, kunnes massa on paksua ja kiiltävää. Seos on valmista, kun se alkaa irrota kattilan reunoista. 

Jäähdytä massaa noin pari tuntia. Oma kattilani oli ulkona ja aikaa jäähtymiseen meni reipas tunti. Ota jäähtyneestä massasta lusikalla nokare ja pyörittele sormin palloksi. Massaa on helpompi käsitellä, kun hierot hieman öljyä sormiin. Kierittele pallo heti kookoshiutaleissa ja asettele tarjoiluastiaan tai pieniin makeisvuokiin. Säilytä viileässä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti