tiistai 13. tammikuuta 2015

Piimäpiiras

Työpaikkakeskusteluja kuunnellessaan huomaa, miten moni on jälleen tehnyt uuden vuoden lupauksen terveellisemmästä elämästä. Itse en näitä lupauksia harrasta, sillä mottoni on jo kauan ollut "kohtuus kaikessa", myös herkuttelussa. Yritän välttää makeaa arkisin, mutta viikonloppuisin ja loma-aikaan sen itselleni sallin. Kohtuudella. 

Ainahan arkiherkuttelun välttäminen ei onnistu; tulee yllätysvieraita tai sattuu paha päivä ja on vaan ihan pakko saada jotain makeaa. Silloin piimäpiiras on hyvä vaihtoehto. Se valmistuu nopeasti ja tarvikkeet löytyvät valmiiksi kotoa - tai ainakin lähikaupasta. Piimän mausta ei tarvitse tykätä, piimä ei lopputuloksessa maistu ollenkaan. Sellaisenaan piimäpiiras on hieman mauton (= terveellinen), mutta hillon tai pakastemarjojen kanssa se on oiva arkiherkku. 


Piimäpiiras
pohja:
150 g voita
1 dl sokeria
1 muna
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa (tai ½ dl kermaa + ½ dl maitoa)

Voitele pyöreä piirasvuoka (halkaisija noin 28cm). Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi, lisää kananmuna ja vatkaa. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe, kääntele ne lastalla taikinaan vuorotellen maidon kanssa. Älä vatkaa enää. Levitä taikina piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Paista pohjaa 200 asteessa muutama minuutti. 

täyte:
1 dl piimää
1 dl maitoa
1 muna
2 tl vaniljasokeria
1 rkl perunajauhoja (tai ohrakasta)

Yhdistä piimä, maito, muna ja vaniljasokeri keskenään. Vatkaa kananmunan rakenne rikki. Siivilöi perunajauhot mukaan ja sekoita tasaiseksi. Kaada täyte varovasti esipaistetun pohjan päälle. Jatka paistamista vielä noin 10 -15 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja pohja saanut hieman väriä. 

Nautiskele kylmänä esim. vadelmahillon kanssa.

https://www.ideakeittio.fi/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti