perjantai 23. tammikuuta 2015

Sipulikeitto

Kun lämpötila laskee niin nälkä kasvaa. Näin käy ainakin minulle, pakkasilla pitää tankata koko ajan. Pakkasiltojen pelastaja on ihana sipulikeitto, jota alkuviikosta keitetään iso kattilallinen ja lämmitetään sitten pitkin viikkoa. Kuorrutus kannattaa tehdä juuri ennen tarjoilua.

Vaikka valkoviini on keiton olennaisia osia, voi viinin korvata arkisin hyvillä mielin lihaliemellä. Hieman toki maussa ja varsinkin ulkonäössä menettää, mutta hyvää pakkasruokaa sipulikeitto on ilman viiniäkin. Itse keitto on gluteeniton, pinnalle ripoteltavat leipäkuutiot kannattaa valita ruokailijan mukaan. Juustoksi sopii parhaiten pitkään kypsyneet, voimakkaan makuiset juustot.


Tämä keitto on tehty pelkkään lihaliemeen. Valkoviini antaisi liemelle kirkkaamman värin.

Sipulikeitto (neljälle)
noin 800 g sipulia
4 valkosipulinkynttä
3 rkl voita
1,2 l lihalientä
3 dl valkoviiniä
1 laakerinlehti
mustapippuria rouhittuna
½ - 1 tl timjamia

kuorruttamiseen paahtoleipää ja juustoraastetta

Kuori ja leikkaa sipulit ohuiksi renkaiksi, hienonna valkosipulinkynnet. Sulata voi kattilassa ja kuullota sipulit kullankeltaisiksi. Älä päästä ruskistumaan. Lisää lihaliemi, viini ja mausteet kattilaan. Hauduta pienellä lämmöllä noin tunti. Lisää nestettä tarvittaessa ja varmista maku.

Jaa keitto uuninkestäviin kulhoihin. Paahda leipä, leikkaa pieniksi paloiksi ja ripottele kulhoihin keiton päälle. Lisää juustoraaste leipäpalojen päälle ja kuumenna keittoastiat uunissa (225 astetta) kunnes juusto sulaa ja saa hieman väriä.

https://www.ideakeittio.fi/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti