sunnuntai 15. maaliskuuta 2020

Porkkana-appelsiinimuffinit

Kaikenlaista tautia on liikenteessä, ja käsien iho on karhea kuin raastinrauta kaikesta pesemisestä. Mutta jos tästä käsien pesemisellä selvitään, niin hyvä niin. Toki mielenvirkistykseksi kannattaa aina myös leipoa, muutama muffini päivässä pitää taudit loitolla. 


Porkkana-appelsiinimuffinit enteilevät pirteydellään jo mukavasti kevättä. Hallitsevana makuna muffinsseissa on appelsiini, porkkana puolestaan tuo väriä. Muffinit ovat myös ihanan meheviä. Omana ideanani lisäisin muffinssien sisälle suklaasydämen, se yhdistäisi vaalean pohjan ja tumman kuorrutteen sekä toisi lisämakua pohjaan.


Alkuperäinen ohje on Leivotaan-lehden numerosta 1/2020. Lisään omaan ohjeeseeni suklaasydämet sulkuihin, joten leipuri voi valita, tekeekö muffinssit suklaalla vai ilman.


Porkkana-appelsiinimuffinit (12kpl)
1 luomuappelsiini
2 dl porkkanaraastetta
3 kananmunaa
2½ dl sokeria
1 dl auringonkukkaöljyä
2½ dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
(esim. Dumle Sunny Orange-karkkeja)

Raasta porkkanat hienoksi raasteeksi. Raasta (mielellään) luomuappelsiinin kuori ja purista mehu. Vatkaa kananmunat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää öljy vaahtoon ohuena norona koko ajan sekoittaen. 

Sekoita toisessa kulhossa vehnäjauhot, vaniljasokeri, leivinjauhe ja kardemumma. Lisää jauhoseos muna-sokerivaahtoon pienissä erissä. Sekoita lopuksi mukaan porkkana- ja appelsiiniraaste sekä appelsiinin mehu. 

Lusikoi / kaada (minulla taikinasta tuli niin juoksevaa, että pystyin kaatamaan sen vuokiin) taikina muffinivuokiin, jätä kohoamisvara. (Jos haluat suklaasydämen, lusikoi ensin pieni määrä taikinaa vuokaan, lisää suklaapala tai sen puolikas ja peitä suklaa taikinalla.) 

Paista 175 asteessa 15-20 minuuttia. Anna muffinien jäähtyä ennen kuorruttamista.

kuorrute:
yhden appelsiinin kuoriraaste ja mehua
60 g huoneenlämpöistä voita
4-5 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
½ dl sokeroimatonta kaakaojauhetta
100 g maustamatonta tuorejuustoa

Raasta appelsiinin kuori, purista mehu. Vatkaa voi, tomusokeri, vaniljasokeri, kaakaojauhe ja tuorejuusto kulhossa tasaiseksi kuorrutteeksi. Mausta kuoriraasteella ja appelsiinimehulla. Minä lisäsin mehua sen verran, että sain kuorrutteesta sopivan pehmeää pursotusta varten. 

Lusikoi kuorrute pursotinpussiin ja koristele muffinit.

Säilytä muffineja jääkaapissa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti