sunnuntai 29. maaliskuuta 2020

Pastel de nata-leivokset (ja Lissabonin kuvia)

Helmikuussa, juuri ennen tätä kaikkea, ehdimme tehdä mahtavan matkan Lissaboniin. Käsidesi oli mukana ja sitä myös ahkerasti käytettiin, mutta muuten elämä oli huolettoman sosiaalista. Matkan jälkeen on tapahtunut paljon, nyt kuvia katselee aivan eri silmin. 





















                 





Alun perin tarkoitus oli kertoa vihjeitä Lissabonin reissuun mutta tällä hetkellä tuntui paremmalta jakaa portugalilaisen perinneleivonnaisen, Pastel de natan, ohje. 



Mieheni tykästyi kovasti vaniljakiisselitäytteisiin leivonnaisiin ja vaikka matkakokemusten uusiminen kotona on aina vähän riskialtista, lupasin kokeilla näitä kotona.



Pastel de nata-leivokset olivatkin yllättävän helppoja tehdä, kun käytin valmista voitaikinaa. Kuten kuvista näkyy, pohjataikina on paljon valjumpaa ja samalla mauttomampaa (rasvattomampaa) kuin alkuperäisessä, mutta vaniljatäytteessä pääsin jo lähelle. Ainoa takapakki oli oikeastaan se, että täyte riitti vain noin 12 leivokseen eli pohjataikinaa jäi reippaasti yli. Täytettä kannattaa siis tehdä heti tupla-annos.

Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan, sitruunainen täyte sopii hyvin vaikkapa pääsiäisleivontaan.



Pastel de nata
pohja:
1 pkt voi- tai lehtitaikinalevyjä (pakaste)

Ota takinalevyt sulamaan hyvissä ajoin.

täyte:
2 dl kuohukermaa
1 kevytmaitoa
4 kananmunan keltuaista
3/4 dl sokeria
1 rkl vehnäjauhoja
2 tl raastettua luomusitruunan kuorta
1/2 vaniljatanko (halkaistu)
tai 2 tl vaniljasokeria

Raasta sitruunan kuori ja halkaise vaniljatanko. Mittaa pieneen, paksupohjaiseen kattilaan kerma, maito, keltuaiset ja sokeri. Sekoittele hieman jo ennen kuumentamista ja lisää vehnäjauhot pienissä erissä. Lisää sopuksi sitruuna ja vaniljatanko. Kuumenna hiljalleen kokoa ajan sekoittaen. Kun kiisseli sakenee ja kiehahtaa, nosta kattila pois liedeltä. Jäähdytä kunnolla. Poista vaniljatanko jäähtyneestä kiisselistä.

Kauli taikina ohuemmaksi. Ota taikinasta pyöreitä pohjia esim. juomalasilla (minulla oli isompi cappuccinokuppi) ja kauli pohjia vielä erikseen isommiksi. Painele taikina foliovuokien tai voideltujen muffinivuokien pohjalle ja reunoille. 

Lusikoi vaniljatäytettä pohjien päälle, jätä hieman kuohumisvaraa. Paista 250 asteessa noin 15 minuuttia. Vaikka leivokset ovat parhaimmillaan lämpiminä, anna jäähtyä hetken aikaa. Kuuma vaniljakiisseli on todella kuumaa!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti