lauantai 11. tammikuuta 2020

Vegaaninen ja gluteeniton kinuski-puolukkakakku

Olen kaikkiruokainen tai nykykielellä sekasyöjä, eikä terveydenkään puolesta onneksi ole ruokarajoitteita. Ystävissä ja lähipiirissä on kuitenkin yhä enemmän niitä, jotka joko omasta halustaan tai terveydellisistä syistä miettivät, mitä suuhunsa laittavat. Niinpä säännöllisesti kokeilen leivonnassa myös tonton- leivonnaisia, jotta tarpeen tullen on sitten, mitä tarjota.


Gluteeniton, maidoton ja munaton kinuski-puolukkakakku oli tämän vuoden ensimmäinen kokeilu. Helppo ja nopea tehdä, ainekset sekoitetaan keskenään ja päälle keitellään kinuskia. Makuun sen sijaan täytyy vähän totutella, tällä kertaa se ei ihan osunut meihin. Oikeastaan kyse on mauttomuudesta. Puolukat tuovat mukavaa kosteutta ja kirpeyttä pohjaan, mutta muuten maku on haalea. 


Kuorrutekinuski keitetään kookoskermasta ja vaahterasiirapista, eikä senkään maku uponnut minuun. Ehkä syynä on kookoskerma, en vain ole tottunut sen makuun. Ehdotankin meille aloittelijoille tarjoiluun lisäksi vaahtoutuvaa soijavispiä, joko kinuskin lisäksi tai sen tilalle. Pienellä fiksauksella tästä saa oikein kivan.

Alkuperäinen kinuski-puolukkakakun ohje on Tiina Strandbergin kirjasta Herkkuja ihan kaikille.

Kinuski-puolukkakakku
pohja:
2 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
1 dl mantelijauhoa
2 tl leivinjauhetta
½ tl aitovaniljajauhetta (minulla oli vaniljasokeria)
1/4 tl suolaa
2 dl maustamatonta soijajugurttia
1 dl vaahterasiirappia
1 dl puolukoita (minulla oli reipas 1½ dl)
2 tl perunajauhoja
+ kakkuvuoan voiteluun kookosöljyä

Laita leivinpaperi irtopohjavuoan (halkaisija noin 20cm) pohjalle, voitele vuoan pohja ja reunat kookosöljyllä. 

Mittaa kulhoon gluteeniton jauhoseos, mantelijauho, leivinjauhe, vanilja ja suola. Lisää jugurtti ja vaahterasiirappi, sekoita tasaiseksi. Mittaa eri kulhoon puolukat ja perunajauho. Sekoita varovasti siten, että puolukat peittyvät jauhoihin. Näin ne eivät uppoa taikinan pohjalle. Lisää puolukat taikinan joukkoon. 

Kaada taikina vuokaa, tasoita pinta. Paista 175-180 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Anna kakun jäähtyä hyvän aikaa (15 minuuttia), ennen kuin irrotat sen varovasti vuoasta. 

kinuski:
1½ dl kookoskermaa
½ dl vaahterasiirappia
pari ripausta suolaa

Mittaa aineet kattilaan ja keitä miedolla lämmöllä välillä sekoittaen noin 10 minuuttia. Valmis kinuski on väriltään tummempaa ja hieman paksumpaa. Jäähdytä kinuski kunnolla ennen kuin valutat sen kakun päälle. 

Valuta jäähtynyt ja paksuuntunut kinuski jäähtyneen kakkupohjan päälle. Koristele puolukoilla.

Kakku on parhaimmillaan, kun se saa tekeytyä jääkaapissa muutaman tunnin tai seuraavaan päivään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti