sunnuntai 29. syyskuuta 2019

Omenakakku porkkanakakun tapaan


"Mitä harrastat nykyään?", kysyi tuttuni minulta, kun jälleen pitkästä aikaa näimme. 
Niin, mitä minä harrastan? Liikuntaa, edelleen. Kaikenlaista ja mahdollisimman paljon. Luen kirjoja. Ja leivon.

Jäin miettimään, että näistä asioista juuri leipominen on minulle se kaikista rentouttavin harrastus. Liikunta on välillä pakon sanelemaa (koira pitää ulkoiluttaa) ja lukukokemus voi olla huono, kirja ei vedä tai kirjaston varausjono liikkuu liian hitaasti. Mutta leipoessa kehoni rentoutuu, syke laskee ja tulen hyvälle tuulelle. Vaikka tulos ei aina ole kaunis tai edes hyvänmakuinen, leivontahetki on minulle tärkeä. 

Niinpä jälleen perjantaina, heti kotioven avattuani, tartuin kananmuniin ja sokeriin ja annoin mieleni levätä. 

Omenakakun ohje on alun perin Suklaapossun blogista.



Omenakakku porkkanakakun tapaan
pohja:
4 dl (tiukasti mittaan pakattuna) omenaraastetta
3 kananmunaa
3 dl sokeria
1½ dl rypsiöljyä
3½ dl vehnäjauhoja
1 rkl vaniljasokeria
1½ tl leivinjauhetta
½ tl soodaa
½ tl suolaa
2 tl kanelia

Raasta omenat karheaksi raasteeksi. Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri keskenään. Yhdistä vehnäjauhoihin vaniljasokeri, leivinjauhe, sooda, suola ja kaneli. Lisää öljy, omenaraaste ja jauhoseos vuorotellen taikinaan. Kääntele taikina tasaiseksi. 

Kaada taikina voideltuun irtopohjavuokaan (halkaisija vähintään 20 cm) ja paista 200 asteessa noin 30 minuuttia, riippuen vuoan koosta ja uunista. Minulla pohja paistui 40 minuuttia.

Jäähdytä pohja ennen täyttämistä.

täyte:
200g maustamatonta tuorejuustoa
25g voita
1½ - 2½ dl tomusokeria
1 sitruunan raastettu kuori

Pehmitä voita tarvittaessa hetki mikrossa. Raasta sitruunan kuori. Vatkaa tuorejuusto ja voi kulhossa. Lisää tomusokeria maun ja täytteen notkeuden mukaan. Mausta sitruunankuorella. Levitä täytettä pohjien väliin ja loput kakun päälle. 

Anna kakun vetäytyä jääkaapissa vähintään muutama tunti. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti