sunnuntai 8. tammikuuta 2017

Lakritsi-vadelmakääretorttu


Olenko koskaan maininnut, että tässä perheessä synnytään alkuvuodesta? Koira mukaan lukien maaliskuun ensimmäisiin päiviin mennessä olemme viettäneet jo viidet synttärit. Loput juhlitaan huhti-toukokuussa ja yksi saa odottaa synttäreitään syyskuuhun asti. 

Tammikuun tärkeimmät, tai ainakin juhlituimmat, synttärit ovat tietenkin Tiitulla. Suunnitelmat ja kakkutilaus tehdään jo hyvissä ajoin. Tämän vuoden täytetoiveita lakritsia ja vadelmaa en ole aiemmin yhdistänyt, joten isännän syntymäpäiväkääretortussa oli hyvä mahdollisuus testaukseen. Vadelmat keitin curdin tapaiseksi tahnaksi ja lakritsi oli lakritsituorejuuston muodossa.



Itse kääretorttuhan ei sitten halunnut rullautua kauniisti, kuten kuvista näkyy, mutta onneksi täytteen kokeilu ajoi asiansa. Lakritsituorejuusto oli täytteessä yllättävän vaisun makuista, joten tulevaan synttärikakkuun tarvitaan lisää potkua ainakin lakritsikuorrutteen muodossa. Viimeiseen kuvaan yritin saada täytteen väriä näkyviin, mielestäni siinä on hitusen sinistä.



Lakritsi-vadelmakääretorttu
Paista suklaakääretorttu ja anna sen jäähtyä.

vadelmatäyte:
400 g vadelmia (omani olivat vielä hitusen jäässä)
n. 2 dl sokeria 
3 rkl perunajauhoja
4 kananmunan keltuaista

Mittaa perunajauhot ja sokeri paksupohjaiseen kattilaan. Jos pakastevadelmissa on jo sokeria, vähennä hieman sokerimäärää. Lisää vadelmat ja keltuaiset. Ole tarkkana valkuaisten ja keltuaisten erottelussa, valkuainen ei näytä hyvälle saostuvassa täytteessä. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen, kunnes se sakenee. Täytettä ei tarvitse keittää. Jäähdytä. 

lakritsitäyte:
1 prk (200 g) lakritsituorejuustoa
2 dl vispikermaa
ripaus vaniljakreemijauhetta

Vatkaa kerma napakaksi vaahdoksi. Lisää ripaus vaniljakreemijauhetta vatkaamisen aikana, jauhe napakoittaa kerman. Sekoita tuorejuusto kerman joukkoon. 

Levitä jäähtynyttä vadelmatäytettä kääretorttulevyn päälle. Minulla annoksesta jäi hieman yli. Levitä lakritsitäyte vadelmien päälle. Rullaa tortuksi. Säilytä viileässä.

2 kommenttia:

  1. Lakritsi ja vadelmat on kyllä yks mun ehdottomista lemppariyhdistelmistä, nam! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen iloinen, että kokeilin. Hyvin sopivat yhteen!

      Poista