tiistai 21. heinäkuuta 2015

Nutellatuulihatut

Viime viikolla seikkailin tuulihattujen maailmassa. Tuulihatut ovat kiehtova leivonnainen jo senkin vuoksi, että leivontakilpailuissa ne erottelevat todelliset tekijät amatööreistä. Kun saat tuulihatut onnistumaan, olet oikea leipuri.

Minulla oli oma, 8. luokan kotitaloustunnilta peräisin oleva ohjeeni, mutta koska edellisestä leivontakerrasta oli vuosia, halusin päivittää tietojani. Ei ehkä olisi kannattanut. Vain muutaman esimerkin mainitakseni: 
"Kananmunat vatkataan lämpimään taikinaan. / Taikinaa jäähdytään joka välissä, varsinkin ennen kananmunien lisäämistä. / Taikinaan lisätään leivinjauhetta. / Taikina ei tarvitse leivinjauhetta."   Hmm...

Pari päivää asiaa pohdittuani päätin leipoa tuulihatut 80-luvun ohjeeni mukaan. Jäähdytin taikinan, enkä lisännyt leivinjauhetta. Ja tuulihatut onnistuivat loistavasti!



Täytevaihtoehtojakin löytyi. Makeaa vai suolaista? Kunnianhimoinen vai helppo? Aurinko ratkaisi asian onneksi puolestani. Paisteella en halunnut viipyä kauan keittiössä, joten valitsin täytteeksi Nutellaa, kermavaahtoa ja tuoreita mansikoita. Ai että oli hyvää! 





Tuulihatut (noin 20 kpl)
100 g voita
2 dl vettä
2 dl vehnäjauhoja
3 kananmunaa

Kuutio voi ja laita se veden kanssa kattilaan. Valitse kattila, jossa voit myöhemmin myös vatkata. Kuumenna voi-vesiseosta kunnes se kiehahtaa kunnolla. Ota kattila liedeltä ja lisää vehnäjauhot kerralla, koko ajan puuhaarukalla sekoittaen. Sekoita, kunnes taikina irtoaa kattilan reunoista ja siitä voi tehdä "pallon". Jäähdytä taikina huoneenlämpöiseksi. Lisää kananmunat yksitellen, vatkaa koko ajan voimakkaasti sähkövatkaimella. 

Lusikoi tai pursota taikinaa pieneksi keoiksi leivinapaperin päälle pellille. Koko suurenee kaksinkertaiseksi uunissa. Paista 200 asteessa, uunin keskitasolla, noin 20 minuuttia. ÄLÄ AVAA uunia kesken paistamisen. 

täyte:
Nutellaa
vatkattua kermaa
tuoreita marjoja

Jäähdytä tuulihatut. Leikkaa pieni kansi, täytä lusikallisella Nutellaa, vatkatulla kermalla ja tuoreilla marjoilla. Laita kansi päälle. 

Tuulihatut voi myös pakastaa ennen täyttämistä.

5 kommenttia:

  1. Hassua, että me on tehty yläasteella tuulihattuja! Mutta kai siinä on joku opetuksellinen näkökohta ollut. Muistan kyllä, että sen seurauksena väänsin niitä kotonakin innolla jonkin aikaa. Sen koommin ei oo tullut tehtyä, mutta pitäiskin tehdä, onhan ne ihan pirun hyviä ja noi sn täytteet näyttää ihan taivaallisen hyville.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niinpä! Samaa opetuksellista näkökulmaa mietin minäkin. Nutellan kanssa pääsee kyllä täytteissä helpolla.

      Poista
  2. Herkullista ja kesäistä! Me ei tehty tuulihattuja yläasteella, en ainakaan muista.

    VastaaPoista
  3. Kotitalouskirjan reseptit ovat myös minulla kovassa käytössä :) ihanan täytteet keksit laittaa, täytyy varmasti kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vasta aikuisena olen tajunnut, miten hyviä kotitaloustunnit olivat. Meillä oli myös ilmeisen vaativa (= hyvä) opettaja, sillä tuulihattuohje on käsinkirjoitettuna kotitalousvihkossa. Nutella sopii kyllä hyvin tähänkin herkkuun!

      Poista