maanantai 13. tammikuuta 2014

Sitruunaruudut

Olen täällä jo aiemmin kirjoittanut viehtymyksestäni happamiin makuihin, kuten puolukkaan ja sitruunaan. Äidin sitruunatorttu on maailman parasta ja samalla äidin reseptillä olen tehnyt sitruunaleivoksia. Viikonloppuna kokeilin jälleen uudenlaisia leivoksia, jotka tässä sekaannuksen välttämiseksi nimeän sitruunaruuduiksi. 

Maku on yhtä hyvä kuin äidin ohjeella tehdyissä, mutta tämä ohje on vanhaan verrattuna huomattavasti yksinkertaisempi. Kiisselin keittäminen ohitetaan ja täyte jähmettyy kananmunien ja kerman avulla. Kätevää. Lisäksi pohjassa on uutuutena kookoshiutaleita. Yllättävän hyvin sitruuna ja kookos sopivatkin yhteen. Sitruunan ystävien kannattaa näitä kokeilla. 

Sitruunaruudut
pohja:
2½ vehnäjauhoja
1 dl sokeria
1 dl kookoshiutaleita
100 g voita

Voitele piirakkavuoka (noin 25x30cm). Mittaa jauhot, sokeri, kookoshiutaleet ja paloiteltu voi monitoimikoneen kulhoon tai sekoita taikina käsin. Pohjataikina on valmis, kun seos on murumaista. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja pistele siihen haarukalla muutamia reikiä. Paista 175 asteessa noin 15-20 minuuttia. Pohja saa ruskistua hieman. Alenna uunin lämpötila 150 asteeseen.

täyte:
2 (luomu)sitruunaa
1½ dl sitruunamehua (2-3 sitruunaa)
3 munaa
1½ dl sokeria
1 dl kuohu- tai vispikermaa
koristeluun tomusokeria

Täytettä varten raasta kahden sitruunan keltainen kuori hienoksi raasteeksi. Purista mehu. Yhdistä täytteen ainekset ja vatkaa sekaisin. Älä hämmenny, vaikka täyte on hyvin ohutta, seos jähmettyy uunissa. Kaada täyte hieman ruskistuneen pohjan päälle ja jatka paistamista 150 asteessa noin 20 minuuttia. 

Anna jäähtyä kunnolla ennen leikkaamista. Koristele tomusokerilla. Maku paranee, kun leivokset viettävät yön yli jääkaapissa.

3 kommenttia:

  1. Hei sain Lauralta linkin sitruunaruutuihin. Onnistuivat ja olivat suussa sulavia. Jaoin linkkiä eteenpäin ystävilleni, joille tarjosin sitruunaruutuja. Kiitos terveisin Lauran äiti Eeva

    VastaaPoista
  2. Kiitos Eeva ja Laura! Minä olen saanut Lauralta kierrätettyjä naistenlehtiä luettavaksi :)

    VastaaPoista