lauantai 9. marraskuuta 2013

Banaani-suklaakeikauskakku

Olen täällä jo aikaisemmin kirjoittanut tv:n ruokaohjelmista. Koko Suomi leipoo - ohjelma hämmästytti minua lokakuussa keikauskakuilla. Niitä leivotaan edelleen! Itselleni tuli nimittäin ensimmäisenä mieleen ananaskeikauskakku, jota 80-luvulla leivoin ahkerasti äitini keittiössä. Pyöreät säilykeananaskiekot, joiden väliin tuli punaisia säilykekirsikoita, laitettiin fariinisokerin ja voin kanssa vuoan pohjalle. Taikina päälle ja uuniin. Keikautus lautaselle ja kyllä oli hyvää! Ananas korvattiin välillä raparperillä, jos alkoi kovasti kyllästyttämään.

Koko Suomi leipoo - kilpailijoiden keikauskakut pitivät toki sisällään jotain aivan muuta kuin säilykeananasta. Mielenkiintoisin oli Hannan banaani-suklaakeikauskakku, jonka valitsin tämän vuoden isänpäiväkakuksi. Lopputulosta arvioivan makuraatimme ytimekkäimmän yhteenvedon teki Tiitu, melkein kolme: "Hyvääää, mutta nuo harmaat ei. " Itse olen samaa mieltä. Hyvää, mutta en aivan ymmärtänyt paahdettujen suolapähkinöiden ideaa. Seuraavalla kerralla aion käyttää pähkinät suolaisina tai jätän ne kokonaan pois. Toinen ongelma oli banaanin määrässä. Hannan ohjeessa banaaneja on peräti viisi. Minä sain mahtumaan vuoan (noin 30x13cm) pohjalle nipin napin puolitoista banaania. Taikina oli kuitenkin oikein mitoitettu, se mahtui vuokaan hyvin, eikä pursunnut paistettaessa yli reunojen. Olisikohan ohjeen laatija käyttänyt pienempiä ruokabanaaneja?

Pähkinä- ja banaaniongelmista huolimatta isänpäivän makuraatimme suosittelee kokeilemaan tätä 2000-luvun keikauskakkua.

Kinuskikastike kruunaa kokonaisuuden.


Suolapähkinät paahdettiin pannulla ennen tarjoilua.

Banaani-suklaakeikauskakku
vuokaan:
50 g voita
3/4 dl sokeria
5 banaania (sain mahtumaan vain 1½ !)
noin ½ sitruunan mehu

Vuoraa suorakaiteen muotoinen vuoka leivinpaperilla. Sulata voi ja lisää sokeri. Kaada vuoan pohjalle. Viipaloi banaanit viistottain ja aseta vuokaan. Purista päälle hieman sitruunamehua.

pohja:
150 g voita
2 dl sokeria
2 kananmunaa
2 tl vaniljasokeria
½ dl maitoa
1½ dl vehnäjauhoja
½ dl kaakaojauhetta, esim. Van Houten
1 tl leivinjauhetta
100 g maitosuklaata

Rouhi suklaa pieneksi. Vaahdota voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen, koko ajan vatkaten. Sekoita vehnäjauhot, kaakao, vaniljasokeri ja leivinjauhe keskenään ja siivilöi taikinan joukkoon vuorotellen maidon kanssa. Lisää rouhittu suklaa. Kaada vuokaan banaanien päälle. Paista 175 asteessa 40-50 minuuttia. Anna levähtää vuoassa vähintään viisi minuuttia ennen kumoamista.

kinuskikastike:
1 dl fariinisokeria
1 dl kuohukermaa
(0,5 dl suolaphkinöitä)

Kiehauta fariinisokeria ja kermaa kattilassa n. 10 minuuttia eli kunnes seos paksunee. Tee kinuskista koristeraitoja valmiin kakun päälle. Kastiketta tulee sen verran paljon, että sitä voi halutessaan lisätä kakkupalansa päälle. (Paahda suolapähkinöitä pannulla ja ripottele kakun päälle.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti