sunnuntai 10. marraskuuta 2013

Puolukkacurdkakku

Työkaverini pyysi minua tekemään kaksi täytekakkua 30-vuotisjuhliinsa. Päädyimme yhteen isoon levykakkuun ja varakakuksi tehtiin pienempi pyöreänmallinen. Hän sanoi pitävänsä perinteisestä tyylistä ja marjoista. Melko helposti täytteeksi valikoitui aiemmin syksyllä kokeilemani puolukkacurd. Nyt oli mahdollisuus kokeilla tätä ihanuutta täytekakkuun. Pientä jännitystä toi itse tehdyn curdin koostumus, onko se liian löysää ja valuu yli. Puolukkacurd käyttäytyi kuitenkin hyvin ja sopi väreiltään ja maultaan hyvin yhteen valkosuklaatäytteen kanssa. Kostutukseen valikoitui karpalovichy. Siinä on mukavan kupliva ja raikas maku. Kakkujen päälle päivänsankari hyväksyi ehdotukseni perinteisestä suklaakuorrutteesta. Koristeeksi riittivät suklaarouhe ja pursotukset flora vispistä. Onnea Laura ja ystäväsi Pilvi!  

Taaempi kakku on jo valmis, etualalla olevasta puuttuu vielä suklaarouhe.Puolukkacurd tuo vaihtelua täytteen väreihin ja makuihin. Kostukkeena karpalovichyä.

Levykakkupohjat tein Kinuskikissan ohjeella. Yhteensä paistoin kolme suklaakakkulevyä.

Pyöreä kakkupohja:
6 munaa
3 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
3 rkl kaakaojauhetta, esim. Van Houten

Vaahdota munat ja sokeri. Lisää kuivat aineet siivilän läpi. Paista 175 asteessa noin 35 minuuttia.

Täytteinä oli siis puolukkacurdia ja valkosuklaatäytettä. Kumpaakin tein kolminkertaisen annoksen. Curdin valmistin jo muutamaa päivää aiemmin, jotta se ehtii kunnolla jäähtyä. Suklaatäytteen alkuperä on Kinuskikissalta, mutta olen sitä hieman muuttanut. Suklaa voi olla tarpeen mukaan tummaa tai valkoista.

Valkosuklaatäyte:
2 dl vispikermaa
1 prk eli 2dl vaniljarahkaa
130 g valkosuklaata, esim. Panda

Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon rahka. Sulata suklaa miedolla lämmöllä joko mikrossa tai vesihauteessa. Lisää suklaa vaahdon joukkoon ja sekoita tasaiseksi.

Suklaakuorrutteen ohje on Kinuskikissan. Näihin kahteen kakkuun riitti kaksinkertainen kuorruteannos. Reunapursotuksiin meni kolme purkkia (7,5 dl) flora vispiä.

Tilaustuotteiden tekeminen on hauskaa ja nautin kakkujen suunnittelusta. Luovutusvaiheessa iskee kuitenkin suomalainen vaatimattomuus ja löydän leipomuksistani sen seitsemän virhettä. Varsinkin kakun kosteus tuottaa minulle usein päänvaivaa, kuiva täytekakku on itselleni kauhistus. Toiselle tehtyä ei pysty edes koemaistamaan, täytyy vain luottaa omaan taitoonsa. Näiden kakkujen ulkonäköön olen suht' tyytyväinen, täytteeseen tyytyväinen ja kosteus jää muiden arvioitavaksi. Sekin, samoin kuin kakun maku tai ulkonäkö, on loppujen lopuksi makukysymys.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti