tiistai 21. heinäkuuta 2020

Mustikkainen sitruunajuustokakku (gluteeniton)

Onpa ollut kiva kesä! Oudon kevään jälkeen kesän fiilis on ollut rento ja aikatauluton. Olo on ollut jopa niin rento, että leivontahommat ovat jääneet minimiin. Mökilläkin on menty kaupan kekseillä ja pullalla, mutta onneksi nyt mustikka-aikaan leivontainto alkaa nostaa päätään. 


Soudettiin äitini kanssa Konneveden saareen mustikkaan. Vielä oli marjat hakusalla, mutta piirakkamarjat sentään saatiin. Tämä mustikkainen sitruunajuustokakku on ollut leivontalistalla pitkään ja nyt sain sen tehtyä.


Maku-lehdestä löytyneessä ohjeessa yhdistyy minulle monta mieluisaa asiaa: sitruuna, mustikka ja juustokakku. Makunautinnon täydensi vielä lusikallinen vatkattua vaniljakastiketta kakkupalan kyljessä. 

Kakku onnistuu myös gluteenittomana.



Mustikkainen sitruunajuustokakku 
kakkutaikina:
150 g voita
2 dl sokeria
2 kananmunaa
3½ dl gluteenittomia / tavallisia jauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 rkl luomusitruunankuoriraastetta
½ dl sitruunamehua
½ dl maitoa
reipas 1 dl mustikoita

Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (halkaisija 20-22 cm) pohjan ja reunojen väliin. Voitele reunat.

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen ja vatkaa voimakkaasti.

Raasta sitruunankuori ja purista mehu. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. Yhdistä taikinaan vuorotellen jauhoseosta, sitruunamehua ja kuoriraastetta sekä maitoa. Sekoita mustikat mukaan. Vältä turhaa sekoittamista, jotta taikina ei sitkisty ja mustikat eivät värjää taikinaa. 

tuorejuustoseos:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl turkkilaista jugurttia
1 dl tomusokeria
1 rkl perunajauhoja
1 kananmuna

pinnalle reipas 1 dl mustikoita

Sekoita tuorejuustoseoksen aineet keskenään. Lusikoi puolet kakkutaikinasta vuokaan, kaada päälle puolet tuorejuustoseoksesta. Lusikoi loppu kakkutaikina vuokaan ja päällimmäiseksi tuorejuustoseos. Ripottele mustikat pinnalle.

Paista 175 asteessa uunin alatasolla noin 50 minuuttia. Jos pinta tummuu liikaa, laita loppuvaiheessa esim. folio vuoan päälle. 

Anna kakun jäähtyä kunnolla ennen kuorrutusta ja tarjoilua.

kuorrutus:
½ dl tomusokeria
1 tl sitruunamehua
mustikoita koristeluun

Sekoita tomusokeri ja sitruunamehu keskenään. Valuta kuorrutus raidoiksi jäähtyneen kakun päälle. Koristele mustikoilla. 

2 kommenttia: