sunnuntai 23. syyskuuta 2018

Gluteenittomat kookoshuiput

Ostin pitkästä aikaa leivontalehden, sillä Leivotaan-lehden tekijöiltä oli ilmestynyt houkutteleva gluteenittoman leivonnan erikoislehti. Lehdessä on monta mukavan näköistä ohjetta, tänään niistä valitsin kokeiluun kookoshuiput. 

Ohje on yksinkertainen, mutta aikaa kookoshuippujen valmistamiseen meni silti reippaasti. Joka välissä jäähdytellään. Jäähdyttelyn lisäksi minulle osui kompastuskiveksi leivosten leviäminen uunissa. Tein pellille ilmeisesti liian isoja taikinakekoja, koska huiput sulivat lättänöiksi. Toisen pellillisen kohdalla osasin jo varautua paremmin ja sain leivoksista noin puolet onnistumaan. Siltikään minun kookoshuippuni eivät ole läheskään esikuvansa näköisiä. 

Mutta se maku! Kookos + suklaa ei petä koskaan. Kannattaa ehdottomasti varata aikaa ja kokeilla.



Kookoshuiput (noin 30kpl, minulla 14)
50g laktoositonta voita
2 munaa
1 ½ dl sokeria
200g (noin 6dl) kookoshiutaleita
½ sitruunan kuori

kuorrutukseen:
noin 100g tummaa gluteenitonta suklaata

Sulata rasva ja anna sen jäähtyä. Raasta sitruunan kuori. Vaahdota kananmunat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi, lisää kookoshiutaleet, sitruunankuoriraaste ja voisula. Kääntele tasaiseksi taikinaksi. Anna taikinan turvota kymmenisen minuuttia.

Lusikoi taikinasta pieniä kekoja leivinpaperilla päällystetylle pellille. Muotoile kekoihin sormin lisää korkeutta. Paista uunin keskitasolla 175 asteessa noin 10 minuuttia. 

Anna kookoshuippujen jäähtyä täysin. Sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa. Kasta huippujen pohja suklaasulassa ja laita jäähtymään ritilälle tai leivinperille.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti