lauantai 23. kesäkuuta 2018

Raparperikeikaus - kasariklassikko

Vanhempieni luona käydessäni minulla on tapana selailla äidin vanhoja reseptivihkoja. Niihin liittyy paljon herkullisia muistoja, sillä äitihän minut on leipojaksi opettanut. Hän oli, ja on edelleen, innokas kokeilemaan uusia ohjeita, mikä on mielestäni yli 80-vuotiaalle leipojalle kunniakasta. Meillä ei vispilät sammaloidu!


Viime vierailulla äidin vihkosta löytyi oikea klassikko-ohje; keikauskakku, jota molemmat leivoimme 80-luvulla kyllästymiseen asti. Kesällä kakku tehtiin raparperista ja talvella säilykeananaksesta. Ananasta en enää osaa kuvitella leipomuksiini, mutta raparperikakkua leivoin juhannukseksi. 


Raparperikeikauskakku
50g pehmeää voita
1 dl fariinisokeria
noin 6 dl raparperinpaloja

Leikkaa pyöreän, tasapohjaisen vuoan (halkaisija noin 25cm) pohjalle pohjan kokoinen leivinpaperi. Voitele vuoan reunat ja levitä loppu voi nokareina pohjalle. Ripottele fariinisokeri voinokareiden päälle. Paloittele raparperinvarret ja levitä palat vuokaan fariinisokerin päälle.

taikina:
125g pehmeää voita
1 dl sokeria
2 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa tai kermaa

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri, lisää kananmunat yksitellen edelleen vatkaten. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. Lisää jauhoseos vuorotellen maidon kanssa taikinaan. Sekoita tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan raparperin päälle, tasoita pinta.

Paista 175 asteessa 40-45 minuuttia. Anna kakun jäähtyä muutama minuutti ennen kumoamista. Irrota leivinpaperi kakun päältä. Tarjoa jäähtyneenä kermavaahdon tai vaniljajäätelön kanssa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti