Joulun jälkiruokapöytään valitsin tänä vuonna juustokakun. Perheessä sitä oli toivottu ja lisäksi halusin joulusuklaan, piparien ja torttujen seuraksi jotain raikasta. Lime maistuu kakussa juuri sopivasti, maku on raikas mutta ei liian hapan. Vaikka nyt leivoin tätä joulukakuksi, lime-juustokakku ei mielestäni ole vain joululeivonnainen. Makunsa puolesta limekakkua voi leipoa ympäri vuoden.
Lime-juustokakun ohje löytyi Kotilieden leivonta-lehdestä (24/2017). Suomalaiset lakat sopivat kakun kanssa hyvin. Sen sijaan kananmunan valkuaisella ja tomusokerilla kuorruttamani rosmariinin oksa ei hivele omaa silmääni ollenkaan.
Lime-juustokakku pohja: 150g pehmeää voita ½ dl sokeria 1 kananmuna 3 dl vehnäjauhoja 1 tl leivinjauhetta Vuoraa irtopohjavuoka (halkaisija noin 24 cm) leivinpaperilla ja voitele vuoan reunat. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri, vatkaa kananmuna mukaan. Sekoita jauhot ja leivinjauhe ja lisää taikinaan. Sekoita tasaiseksi. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Laita jääkaappiin täytteen teon ajaksi. täyte: 600g maustamatonta tuorejuustoa 1prk (387g) kondensoitua maitoa 1 dl lime curd-tahnaa 3 kananmunaa ½ dl maissitärkkelystä Sekoita täytteen aineet huolellisesti keskenään. Varo, ettei tuorejuusto jää paakkuihin. Kaada täyte varovasti vuokaan ja paista 175 asteessa uunin alimmalla tasolla noin 55 minuuttia. Ota uunista ja anna jäähtyä 15 minuuttia. kuorrute: 200g ranskankermaa 4 rkl tomusokeria Sekoita ranskankerma ja tomusokeri tasaiseksi seokseksi. Levitä varovasti kakun pinnalle. Jatka paistamista 5-6 minuuttia, jotta seos hyytyy. Anna kakun jäähtyä ritilän päällä, ennen kuin irrotat vuoan. Säilytä kakkua kylmässä mutta ota lämpenemään noin tuntia ennen tarjoilua. Huoneenlämpöisessä kakussa maut pääsevät paremmin esille.
Tiitun ja Nupun isä toivoi jouluksi suklaa-taatelikakkua. Suhtauduin toiveeseen aluksi varauksella, sillä minulla on taatelikakkuihin huono suhde. En ole niistä aiemmin tykännyt yhtään, enkä siten ole niitä leiponutkaan. Päätin kuitenkin vävyn mieliksi kakun leipoa ja hyvä niin, kakku oli aivan ihanaa!
Niin kuin kahvikakut yleensäkin, tämäkin kakku paranee vain vanhetessaan. Itse leivoin kakun pakkaseen jo joulua edeltävällä viikolla ja otin sulamaan aatonaattona. Kun siitä viimeiset muruset tänään tapanina syötiin, oli se vieläkin erittäin hyvää. Kakun ohje löytyi Mustikkasuu-nimisestä blogista.
Suklaa-taatelikakku 1 pkt (250g) kuivattuja, kivettömiä taateleita 3 dl vettä 2 dl sokeria 200g voita 2 kananmunaa 3 dl vehnäjauhoja 1 tl soodaa 1 tl leivinjauhetta 2 rkl vaniljasokeria 1 tl kanelia 100g tummaa suklaata rouhittuna Paloittele taatelit ja laita ne kattilaan veden ja sokerin kanssa. Keitä hiljaisella lämmöllä välillä sekoittaen, kunnes seos on tasaista. Lisää voi pienissä erissä ja sekoita, kunnes rasva sulaa joukkoon. Jäähdytä seos. Rouhi suklaa. Sekoita jauhoihin sooda, leivinjauhe ja mausteet, myös suklaarouhe. Sekoita voi-taateliseokseen aluksi kananmunat ja sen jälkeen jauhot. Kääntele tasaiseksi taikinaksi. Kaada voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan (1,8 l) ja paista 175 asteessa noin tunti.
Piparkakkuja leivottiin tänä viikonloppuna isolla porukalla, Tiitun ja Nupun lisäksi nonnan apuna oli tyttöjen äiti ja japanilainen opiskelijaystävämme Mizuki. Ruoanlaittaminen ja leipominen ovat helppoja ja mukavia tapoja tutustuttaa ulkomaalainen Suomeen. Paljon tekemistä, paljon ääntä ja suomeakin oppii siinä samalla.
Perinteiset piparit on meillä jo monta vuotta tehty samalla Paraisten piparkakut- ohjeella. Tänä vuonna uunista tuli ulos paljon eläimiä (varsinkin kissoja) sekä muutama muumi, hattivatti ja Suomi.
Paraisten piparkakut 125g voita 3/4 dl siirappia 1 dl sokeria 1 tl kanelia 1 tl inkivääriä 1 tl neilikkaa (1 tl pomeranssinkuorta) 1 kananmuna 1 tl soodaa noin 5 dl vehnäjauhoja Mittaa voi, siirappi, sokeri ja mausteet suureen kattilaan. Kiehauta seos, sekoita koko ajan puuharukalla. Vatkaa taikina haaleaksi. Lisää kananmuna. Yhdistä sooda ja vehnäjauhot ja lisää taikinaan pienissä erissä. Muotoile taikina kelmun sisällä litteäksi levyksi ja laita kylmään yön yli. Kauli taikinasta ohuita levyjä ja painele piparimuoteilla pipareita. Paista piparit 200 asteessa uunin ylätasolla noin 5 minuuttia.
Suurin odotuksin leivoin manteli-inkivääripiparkakkuja, joiden ohje löytyi Kotilieden leivontalehdestä (24/2017). Nyt täytyy todeta, että maku oli pettymys. Piparit ovat mukavan pehmeitä mutta suuhun jäi rasvainen maku eikä makuaistini löytänyt inkivääriä ollenkaan. Jotain ytyä piparit olisivat kaivanneet, ehkä lisää inkivääriä. Jos kuitenkin innostuit kokeilemaan, leipomista helpottaa, jos taikina on mahdollisimman kylmää ja kaulittu taikinalevy paksuhko. Tämä taikina ei ole ohuille pipareille. Ja olkaahan paistamisen kanssa tarkempana kuin minä, ruskistuvat uunissa todella nopeasti.
Manteli-inkivääripiparkakut (noin 50kpl) 125g voita 2 dl sokeria 1 dl vaaleaa siirappia 1 dl kuohukermaa 5 del vehnäjauhoja 2 dl mantelijauhoa 1 tl leivinjauhetta 1(-2) tl jauhettua inkivääriä (minulla oli vain 1 tl) 1 tl vaniljasokeria Sulata voi kattilassa, lisää sokeri ja siirappi. Sekoita, kunnes sokeri on täysin sulanut. Anna seoksen jäähtyä. Sekoita jauhoihin mausteet ja mantelijauho. Lisää kerma ja jauhoseos taikinaan, sekoita huolella tasaiseksi. Kääri taikina kelmuun ja laita lepäämään jääkaappiin mieluiten yön yli. Leivo taikinasta piparkakkuja, paista 175 asteessa 5-7 minuuttia. Minulla onnistui vasta kolmas pellillinen, joten uunia kannattaa tarkkailla.