perjantai 23. kesäkuuta 2017

Raparperitiramisu

Mukavaa juhannusta! Sää on tyypillinen suomalainen juhannussää, lämmintä hieman yli kymmenen astetta, aurinko pilkahtaa hetken mutta seuraavassa hetkessä taivas näyttää sille, että kohta sataa vettä (tai räntää). Toisaalta luonto on nyt ihanimmillaan. Koiralenkillä ihailin juuri vihreyttä ja luonnonkukkien määrää. Valoa riittää, vaikka taivas on pilvessä, ja pikkulinnut pitävät konserttiaan läpi yön. 

Juhannus sujuu meillä tutun rauhallisesti, leväten, lukien ja syöden. Jälkiruoaksi tein K-Ruoka-sivuilta löytyneen raparperitiramisun. Ohjeen mukaan tehtynä tiramisua riittäisi 12 hengelle, joten puolitin ohjeen tuorejuusto-jugurttitäytteen määrät. Pohjan ja raparperitäytteen tein ohjeen mukaan. Alkuperäisessä ohjeessa tiramisu oli koottu uunivuokaan, minä käytin suoraan isohkoja jälkiruoka-astioita. Täytteitä riitti neljään kuvissa näkyvään jälkiruoka-astiaan. Täytteeseen tulevan manteliliköörin kohdalla Alkossa muuten odotti mukava yllätys, likööriä saa 50ml:n minipullossa ja sehän on juuri passeli koko leipojalle. 

Raparperitiramisu on mukavan raikas ja vuodenaikaan sopiva jälkiruoka.




Raparperitiramisu
raparperitäyte:
1 l (n. 500g) raparperinpaloja
½-1 dl vettä
1 dl sokeria

Raparperitäyte kannattaa tehdä ensimmäisenä (tai edellisenä päivänä), jotta se ehtii jäähtyä. Pilko raparperit ja laita ne veden ja sokerin kanssa kattilaan. Keitä, kunnes raparperi on soseutunut eli noin 5 minuuttia. Jäähdytä. 

pohja:
4 kananmunaa
1½ dl sokeria
1½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri kulhossa. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään, lisää muna-sokerivaahtoon ja sekoita tasaiseksi. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille, paista 225 asteessa noin 7 minuuttia. Kumoa levy heti sokeroidulle paperille ja irrota paistopaperi.

kostutus:
1½ dl vahvaa kahvia (tai omenamehua)
2 rkl mantelilikööriä (Disaronno)

Kostuta pohja kahvin (tai omenamehun) ja manteliliköörin seoksella. 

täyte:
1 tlk (2dl) vispikermaa
2 rasiaa (á 200g) vaniljatuorejuustoa
tai 2 rasiaa maustamatonta tuorejuustoa + 1 tl vaniljasokeria
200 g turkkilaista jugurttia
3 rkl sokeria

Vaahdota kerma. Sekoita mukaan tuorejuusto, jugurtti ja sokeria. 

Kokoa tiramisu yhteen isoon tai muutamaan pienempään kulhoon. Alimmaiseksi kostutettu pohja, päälle jäähtynyttä raparperitäytettä ja tuorejuustotäytettä. Sama uudelleen, mutta viimeisen tuorejuustotäytekerroksen voi pursottaa nokareina. 

Anna vetäytyä viileässä muutama tunti. Koristele kanelilla ennen tarjoilua.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti