maanantai 17. huhtikuuta 2017

Mämmijuustokakku

Mämmi kuuluu suomalaisen pääsiäiseen, joten sitä ostetaan, vaikka ei niin kovasti tykätäkään. Itse kuulun niihin, joille mämmi on neutraalijuttu, syön mukisematta annokseni, mutta pärjään oikein hyvin ilmankin. Mieheni meillä mämmin yleensä ostaa ja syö, mutta harmittavan usein sitä myös laitetaan biojätteeseen. 

Valion sivuilta silmiini sattunut keksipohjaisen mämmijuustokakun idea on mielestäni nerokas, sillä kakkuun saa hyvin upotettua jääkaappiin jääneen lopun mämmin. Lisäksi keksipohjassa käytetään Bastogne-keksejä, jotka ovat älyttömän hyviä jo sellaisenaan. Alkuperäisessä ohjeessa kakku maustetaan konjakilla, mutta minä jätin sen lasten ja vähän itsenikin takia pois, joten en osaa sanoa, miten se kakkuun sopii. 

Kuinkahan monta mämmijuustokakkua Juha Mieto söisi? 



Mämmijuustokakku
pohja:
400g Bastogne-keksejä
125g voita

Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (halkaisija noin 23cm) pohjan ja reunojen väliin. Pohjasta irtoaa paistamisen aikana rasvaa, joten jätä reippaasti leivinpaperia vuoan ulkopuolelle (tai laita uunipelti uunin pohjalle). Sulata voi kattilassa. Hienonna keksit monitoimikoneessa ja lisää voi keksimurskaan. Painele seos napakasti vuoan pohjalle ja reunoille. Laita vuoka jääkaappiin odottamaan.

täyte:
4 munaa
1½ dl sokeria
2 prk (á 250g) rahkaa
300g mämmiä
2 tl vaniljasokeria
(3 rkl konjakkia)
½ dl perunajauhoja

tarjoiluun:
sitruunarahkaa
kermavaahtoa

Erottele munista valkuaiset ja keltuaiset. Vatkaa valkuaiset sokerin kanssa kovaksi vaahdoksi. Vatkaa toisessa kulhossa keltuaiset, rahka, mämmi, vaniljasokeri (+ konjakki). Siivilöi perunajauhot mukaan ja vatkaa tasaiseksi. Nostele valkuaisvaahto täytteen joukkoon. Kaada täyte pohjan päälle vuokaan, siisti ja tasoita reunat. 

Kypsennä 150 asteessa uunin alimmalla tasolla 1h 5 minuuttia. Itse noudatin tätä paistoaikaa tarkasti, sillä liian korkeassa lämpötilassa tai liian pitkään paistuessaan kakun maku saattaa muuttua. 

Irrota kakku vuoasta vasta jäähtyneenä. Säilytä jääkaapissa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti