sunnuntai 13. marraskuuta 2016

Namikakku ilman kananmunaa

Leivontaideat syntyvät milloin mitenkin, omasta mielihalusta tai jonkun muun toiveesta. Minulle ehdottomasti paras leivontaideoiden lähde on Helsingin Sanomat. Kyllä vain, Hesarin ruokasivujen kuvista ja ohjeista olen saanut parhaimmat ideani ja herkullisimmat lopputulokset. 


Isänpäiväkakun ohje löytyi jo heinäkuun Hesarista, mutta hyväähän kannattaa odottaa. Ainoa heikko kohta oli kakun paistaminen. Taikinan päälle lisätty Daim-suklaa hämäsi, sulanut Daim näytti aivan raa'alta kakkutaikinalta ja luulin, että kakku ei kypsy ollenkaan. Ylikypsä ja vähän kuivahan siitä sitten tuli. Hyvä kuorrute ja koristeet pelastivat tällä kertaa kakun, mutta ohje on ehdottomasti uuden kokeilun arvoinen.


Namikakku
pohja:
4 dl vehnäjauhoja
2½ dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
3 rkl sokeroimatonta kaakaojauhoa
150g sulatettua voita
2½ dl piimää

Sekoita vehnäjauhot, sokeri, leivinjauhe, vaniljasokeri ja kaakaojauho kulhossa. Lisää sulatettu voi ja piimä. Sekoita nopeasti tasaiseksi. Pingota irtopohjavuoan (halkaisija noin 24cm) pohjalle leivinpaperi ja voitele vuoan reunat. Kaada taikina vuokaan. 

täyte:
100 g Daim-suklaata 
100 g Domino- tai Oreo-keksejä
(tarkista keksien kananmunattomuus!)

Paloittele suklaa ja keksit reiluiksi paloiksi. Lisää palat kakkutaikinan päälle, painele paloja hieman taikinan sisälle. Paista 180 asteessa uunin keskitasolla noin 60 minuuttia. Jos pinnalla olevat keksipalat alkavat tummua liikaa, peitä vuoka foliolla. Uskalla ottaa kakku uunista viimeistään tunnin kohdalla! Anna kakun jäähtyä ennen kuorrutusta.

kinuskikuorrute:
2 dl kuohukermaa
1½ dl fariinisokeria
nokare voita

Mittaa kerma ja fariinisokeri kattilaan. Keitä seosta hiljaisella lämmöllä, välillä sekoittaen, noin 20 minuuttia, kunnes seos on selvästi paksua. Ota kattila liedeltä ja lisää pieni nokare voita antamaan kiiltoa. Anna kinuskin jäähtyä hetki. 

Kaada kinuski kakun päälle. Koristele suklaa- ja keksipaloilla. 


2 kommenttia: