sunnuntai 2. lokakuuta 2016

Kolmen kerroksen omenapiirakka

Tänä syksynä meinasi jäädä omenapiirakka tekemättä. Jotenkin ei ollut kiinnostusta koko omenatouhuun, eikä kivaa vakio-ohjetta ollut odottamassa. Kulunut viikonloppu oli ensimmäinen, jolloin oikeasti teki mieli omenapiirakkaa ja löytyi myös aikaa sen tekemiseen. 

Valitsin kokeiluun Helsingin Sanomista löytyneen ohjeen ja tein sen piirakkavuoan kokoisena. Piirakasta tuli ihan kiva, mutta en ole varma, oliko tämä kaikkien niiden kuppien ja kulhojen arvoinen, jotka leipoessa tarvittiin. Muruseos pinnalla on ok, vaniljainen kreemikerros maistuu hieman. Voi myös olla, että tein leipoessa virheen levittämällä kerroksia tasaisesti koko piirakalle. Jos sekä vaniljakreemin että muruseoksen jättäisi enemmän kasoihin, ne varmaan myös maistuisivat enemmän.

Jos makuelämys jäikin hieman puolitiehen, niin itselläni monet työvaiheet toimi hyvin viikolla kertyneen stressin poistajina. Erittäin tärkeä osa leivontaa sekin.




Kolmen kerroksen omenapiirakka
muruseos piirakan pinnalle:
½ dl fariinisokeria
½ dl vehnäjauhoja
20 g voita kuutioina

Nypi aineet kulhossa murumaiseksi seokseksi. Nosta kulho pakastimeen odottamaan.

omenoita + kanelia

Pieni omenat paloiksi (6dl), laita ne kulhoon ja mausta kanelilla (vajaa teelusikallinen). Sekoita sen verran, että kaneli levittyy tasaisesti.

pohja:
1 3/4 dl jauhoja
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
1 kananmuna
1 dl sokeria
3/4 dl kerma-maitoseosta/maitoa
35 g voita

Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola kulhossa. Vatkaa seuraavassa kulhossa kananmuna ja sokeri vaahdoksi. Mittaa kerma-maitoseos ja voi kattilaan ja kuumenna, kunnes voi on sulanut ja seos kiehahtanut. Kaada kuuma voi-kerma-maitoseos muna-sokerivaahtoon ohuena nauhana koko ajan vatkaten. Siivilöi jauhot mukaan, mutta älä vatkaa enää. Sekoita nuolijalla tasaiseksi. Kaada pohjataikina voidellun piirakkavuoan (halkaisija noin 28 cm) pohjalle. Ripottele päälle kanelilla maustetut omenapalat.

vaniljatäyte:
½ dl vaniljakreemijauhetta
1 dl vettä

Vatkaa vaniljakreemijauhe ja vesi kulhossa. Lusikoi vaniljakreemiä omenoiden päälle. 

Ota muruseos pakastimesta ja ripottele se päällimmäiseksi kerrokseksi piirakan pinnalle. 

Paista 175 asteessa 35-40 minuuttia. Anna jäähtyä ennen tarjoilua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti