lauantai 22. lokakuuta 2016

Lihapiirakka spelttijauhoista

Olen usein miettinyt, mistä erilaiset mielihalut tulevat. Vesi herahtaa kielelle, kun miettii puolukkapiirakkaa tai nenä tuntee tuoreen pullan tuoksun niin voimakkaana, että on pakko ostaa hiivaa ja alustaa taikina. Viime aikoina mieleni on tehnyt kotitekoista lihapiirakkaa. Uunipellillinen rahka-voitaikinakuoreen tehtyä riisi-lihapiirakkaa on kummitellut mielessäni niin kauan, että syyslomalla mielihalu piti toteuttaa. 


Harvoin kuitenkin tyydyn toteuttamaan mielihalujani peruskaavan mukaan ja niinpä nytkin halusin jotain hieman uutta ja erilaista. Korvasin osan taikinan jauhoista spelttijauhoilla ja täytteeseen laitoin jauhelihan lisäksi hieman kylmäsavuporoa. Täytettä sitomaan löysin jääkaapista vielä ruohosipulituorejuustoa. Täytteen määriä en osaa tarkalleen sanoa, joten ohjeeseen laitan nyt vain käyttämäni aineet. 


Lihapiirakka
taikina:
250 g voita
250 g rahkaa
2½ dl spelttijauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhoa

Sekoita kaikki aineet tasaiseksi seokseksi. Kääri taikina muovikelmuun ja anna levätä jääkaapissa vähintään muutama tunti.

täyte:
keitettyä riisiä
ruskistettua jauhelihaa + sipulia
kylmäsavuporoa
keitettyä kananmunaa
ruohosipulituorejuustoa
ripaus kuivattua timjamia
ripaus paprikajauhetta

Pilko kylmäsavuporo pieniksi paloiksi, hienonna keitetyt kananmunat, paista jauheliha ja keitä riisi. Yhdistä kaikki täytteen aineet ja sekoita tasaiseksi. 

Ota puolet taikinasta ja kauli se levyksi jauhotetulla alustalla. Siirrä leivinpaperin päälle pellille. Levitä täyte pohjan päälle. Kauli lopusta taikinasta kansi ja siirrä se täytteen päälle. Nipistä reunat kiinni, voitele kananmunalla. Paista 200 asteessa 25-30 minuuttia.  


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti