perjantai 24. kesäkuuta 2016

Tanskalaista hyggeä aistimassa

Viime talvena luin isäni Latu & Polku - lehdestä jutun Tanskassa sijaitsevasta Møn kansallispuistosta. Sitten uutisoitiin, että tanskalaiset ovat maailman onnellisin kansa. Vaikka olimme ihanan naisretkikuntamme kanssa käyneet jo aiempina vuosina Fynillä ja Bornholmissa, oli määränpäämme täysin selvillä. Olihan tanskalaista rentoutta ja kodikkuutta, hyggeä, lähdettävä aistimaan vielä kerran. 


Gotlannin autoilusta innostuneena vuokrasimme myös tänä kesänä auton heti lentokentältä ja aloitimme Sjællannin kierroksemme rantatietä ajellen kohti pohjoista. Matkalla tutustuimme Karen Blixenin elämään ja nautimme upeista hiekkarannoista.  
Ensimmäisen yön majapaikaksi oli valikoitunut Paperitähden-blogissaan suosittelema vanha majakka Gillelejen kylässä. Kauniisti sisustetut huoneet, ilta merenrannalla ja upea aamiainen olivat hyggeä parhaimmillaan.Kattegatin rannalta jatkoimme matkaa kohti varsinaista määränpäätämme Etelä-Sjællantia. Matkan varrella tutustuimme mm. Frederiksborgin linnaan ja tanskalaiseen liikenneruuhkaan. Lukuisat tietyöt ja Kööpenhaminasta poispäin johtavan moottoritien yllättävä ruuhkautuminen hidastivat matkaamme melkoisesti. Auton sisällä tunnelma pysyi kuitenkin iloisena ja toiveikkaana, vaikka kuskin rentous hieman kärsikin.  Præstøn kylä otti meidät vastaan kauniina ja uneliaana.
Sää vaihteli matkamme aikana rankkasateesta käsivarret polttavaan auringonpaisteeseen. Ensimmäisellä yrityksellä Møn kansallispuistoon ja Møns Klintin kalkkikivijyrkänteille vettä tuli niin paljon, että päätimme mieluummin suunnata kohti Stegen pikkukaupunkia ja katsastaa matkalla muutaman kirkon. Kirkkojen lisäksi pistäydyimme ihanassa skandinaavista taidetta ja käsitöitä myyvässä liikkeessä. 


Stege-kierroksen aikana sää selkeni sen verran, että pääsimme vielä samana päivänä pääkohteeseemme Møns Klintille. Koska kello oli jo pitkällä iltapäivän puolella, jäivät villit orkideat ja uusi geocenter väliin ja suuntasimme suoraan ihastelemaan 128 metrin korkuisia kalkkikivijyrkänteitä. Happirikas sää oli juuri sopiva patikointiin ja meri upea.
Autoilupäivien jälkeen halusimme vielä fiilistellä tanskalaista maaseutua polkupyörän selästä. Edellisen päivän sateesta ei näkynyt jälkeäkään, kun hyppäsimme majapaikastamme vuokrattujen polkupyörien selkään ja suuntasimme Jungshovedin kierrokselle. Keskisuomalaisiin ylä- ja alamäkiin tottuneelle maasto oli ihanan tasaista, 25 kilometrin lenkki tuntui evästaukoineen juuri sopivalle. 

Autoilu Tanskassa sujui hyvin. Ainoat eksymiset sattuivat polkupyörällä ja silloinkin meidät tanskalaisen ystävällisesti ja rennosti ohjattiin oikealle reitille. Puutarhaansa kuokkinut rouva tarjosi vielä kylmää vettä ja toivotti hyvää matkaa. 

Hygge matka!


Kirjat: 
Lonely Planet Denmark
Autoliitto: Etelä-Ruotsin ja Tanskan parhaat matkailukohteet
Helen Russell: Year of living Danishly


2 kommenttia:

  1. Melkeinpä harmittaa, että luin koko postauksen. Ihan hirvee polte ois taas päästä tonne maisemiin :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, Tanskassa on kyllä sitä jotain! Kiitos vielä hyvistä vinkeistä, itse suosittelen Bornholmia, jos ette siellä ole vielä käynyt.

      Poista