maanantai 27. kesäkuuta 2016

Jäädytetty suklaakakku (gluteeniton)

Juhannuspäivän jälkiruokaa miettiessäni tiesin, että pikkutytöt maistaisivat nonnan leipomaa kakkua, mutta lopulta jäätelö kuitenkin veisi voiton. Muuta entä jos kakku olisikin melkein kuin jäätelöä? 



Jäädytetyn suklaakakun ohje on äidiltäni. Mistä hän sen on saanut, en osaa sanoa. Kakussa on monta vaihetta, mutta vaikea se ei ole ja kärsivällisyys kannattaa. Tiitu valitsi jäätelön sijasta kakkua - kahdesti. 

Tein kakun valmiiksi pakasteeseen jo edellisenä päivänä ja otin sulamaan puolisen tuntia ennen tarjoilua. Kakku säilyy jääkaapissa muutaman tunnin, uudelleen en sitä enää pakastaisi. Kakusta saa helposti gluteenittoman valitsemalla pohjaan gluteenittomia keksejä.  



Jäädytetty suklaakakku
pohja:
200 g keksejä, esim. kaurakeksit käy hyvin
noin 75 g voita

Pingota voi- tai leivinpaperi irtopohjavuoan (halkaisija noin 28 cm) pohjalle. Murskaa keksit mahdollismman tasaiseksi jauheeksi tehosekoittimessa tai paksun pakastepussin ja kaulimen avulla. Sulata voi ja sekoita keksimurut ja voi tasaiseksi pohjaseokseksi. Levitä seos vuoan pohjalle ja laita jääkaappiin odottamaan täytettä. 


täyte:

2,5 dl vispikermaa
2 kananmunaa, valkuaiset ja keltuaiset käytetään erikseen
n. 2 dl sokeria
200 g tummaa suklaata
200 g (1 rasia) maustamatonta tuorejuustoa
1 tl vaniljasokeria

koristeluun esim. mansikoita ja mustikoita


Vatkaa kerma vaahdoksi. Erottele valkuaiset (muista säästää keltuaiset) ja vatkaa ne sekä n. 3/4 dl sokeria kovaksi vaahdoksi. Sulata suklaa joko mikrossa tai vesihauteessa ja anna hetken jäähtyä. Sekoita vatkaamalla loput sokerista ja vaniljasokeri tuorejuustoon. Jos tuorejuusto jää kokkareiseksi, se näkyy täytteessä valkoisina pisteinä. 


Yhdistä suklaasula, valkuaisvaahto, kermavaahto, tuorejuustoseos ja lopuksi keltuaiset. Sekoita hyvin, jotta keltuaisten rakenne rikkoontuu ja massasta tulee tasaista.


Kaada täyte pohjan päälle, peitä foliolla ja pakasta. Oma kakkuni oli pakasteessa yön yli, luultavasti muutama tunti riittää kakun jäätymiseen. Ota kakku sulamaan vähintään puoli tuntia ennen tarjoilua. Poista vuoan reuna varovasti, siirrä kakku pohjapaperin avulla tarjoilulautaselle ja koristele.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti