lauantai 31. elokuuta 2013

Porkkanaleivokset

Arkisin yritän välttää sokerin syömistä. Käytännössä arkipäiviä ovat maanantai, tiistai, keskiviikko ja torstai. Perjantaihan on jo viikonloppua ja silloin on ansainnut perjantaipullan tai pari. Yleensä minulla ei ole vaikeuksia noudattaa arkisokerittomuuttani, mutta tällä viikolla makeanhimo yllätti jo keskiviikkona. Niinpä suunnittelin perjantain leipomukseni tavallista aikaisemmin ja mielikuvalla tästä äkkimakeasta porkkanaherkusta sinnittelin perjantaihin asti.

Ohje on ikivanha, aikoinaan Anna-lehden ruokakorteista napattu. Tämä onnistuu, vaikka leivontakokemusta ei juuri olisikaan. Ja makeannälkä lähtee taatusti.



 
Porkkanaleivokset
2 munaa
1½ dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
100 g voita
3 dl porkkanaraastetta
1 tl raastettua sitruunankuorta

Sulata ja jäähdytä rasva. Raasta porkkanat raastimen hienoimmalla terällä. Sekoita kuivat aineet keskenään. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää muut aineet munavaahtoon vuorotellen. Levitä taikina voideltuun vuokaan (voit käyttää myös leivinpaperia) ja paista pohjaa 200 asteessa noin 15 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä.

kuorrutus:
100 g pehmeää sulatejuustoa, esim. Olympia
50 g voita
3 dl tomusokeria
1 tl vanilliinisokeria
2 tl sitruunamehua

Sulata rasva kuorrutusta varten. Lisää juusto pieninä nokareina ja sekoita, kunnes juusto sulaa. Sulatejuusto kannattaa ottaa huoneenlämpöön jo hieman aiemmin, jotta se sulaa paremmin. Lisää tomusokeri siivilän kautta, vanilliinisokeri ja sitruunamehu. Sekoita kuorrutus tasaiseksi ja levitä pohjan päälle. Koristele esim. pähkinärouheella. Anna kuorrutuksen jähmettyä ja nauti!

Illalla löytyi vielä yllätys viinikaapista, pieni pullo makeaa Rieslingiä. Hugh Johnsonin Suuri Viinikirja kertoo, että Beerenauslese-viinit ovat harvinaisia makeita viinejä, jotka on valmistettu jalohomeisista rypäleistä. Muistelimme papan kanssa viime kesäistä matkaa Moselin laaksoon ja nautimme jälkiruuaksi porkkanaleivoksia viinin kera. Ja verensokeri nousi ennätyslukemiin.


Dr. Loosen on suuri viinintuottaja Moselin laaksossa, Bernkastelin kylässä.
http://www.drloosen.com/index.php


Dr. Loosenin maisemissa kesällä 2012
 

4 kommenttia:

  1. Näitäkin pitää kokeilla! Mulle tulee sun blogista leipomisinnostus! Aika kivaa, pitkästä aikaa.

    VastaaPoista
  2. Kiitos Sirma. Parasta palautetta!

    VastaaPoista
  3. Leivoin porkkanaleivoksia jälkiruoaksi, kun pojat tulivat perjantai-illalliselle. Oi miten hyvää! Loput vien tuliaisiksi huomiseen saunailtaan. Yksinkertainen leipuri kun olen, ehdin lisätä sokeriin leivinjauhetta, kun aloin sekoittaa kuivia aineita keskenään, ennen kuin huomasin, että sokeri sekoitetaan tietysti muniin! :)

    VastaaPoista