sunnuntai 27. heinäkuuta 2014

Koirien jäätelö

Kuuma se on espanjalaisellakin näillä helteillä. Kotipihalla on paras pötköttää viileällä nurmikolla ja nähdä unta uintireissuista. Lisäviilennystä Mimmi on saanut koirien jäätelöstä, jota mamma tekee nakinpaloista, maustamattomasta jugurtista ja vedestä. Ja se on nii-in hyvää!

Renkaan sukellusta.

Unelmointia renkaan sukeltamisesta.

Jätskitauko.




Koirien jäätelö
Jotain herkkua, esim. nakinpaloja, kananpaloja tms.
maustamatonta jugurttia
vettä

Laita esim. pakastepurkin pohjalle pieniä paloja koirasi herkkua. Kaada päälle maustamatonta jugurttia ja vettä. Pakasta. Jäätelön voi hyvin tehdä myös pelkästä vedestä.


lauantai 26. heinäkuuta 2014

Mustikkakukko

Tällä viikolla käytiin naisporukalla mustikassa. Äitini salainen mustikkapaikka osoittautui loistavaksi, pensasmustikan kokoisia marjoja oli ilo poimia. Mustikoista leivottiin perinteisesti mustikkakukko, ehdoton suosikkini jo lapsuusajoilta.




Mustikkakukko
250 g huoneenlämpöistä voita
1½ dl sokeria
5 dl ruisjauhoja
2 tl leivinjauhetta
5-7 dl mustikoita
2 rkl sokeria

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä leivinjauhe jauhoihin, sekoita jauhoseos taikinaan. Voitele korkeareunainen uunivuoka, vuoraa pohja ja reunat taikinalla. Jätä noin 1/3 taikinaa kanneksi. Sekoita sokeri mustikoihin ja kaada seos ruistaikinalla vuorattuun vuokaan. Tee lopusta taikinasta kansi. Pistele kanteen haarukalla reikiä. Paista 200 asteessa noin 40 minuuttia.

Huom! Mustikat ovat todella kuumia heti uunista otettuna. Malta jäähdyttää kukkoa noin puoli tuntia. Nauti sellaisenaan tai vaniljajäätelön kanssa.


torstai 24. heinäkuuta 2014

Kasvistäytteiset kasvikset

Ruokakuntamme suosima kesäruoka on keveää ja värikästä, sen voi valmistaa grillissä tai sateen sattuessa uunissa. Kuitenkin suht' vähällä vaivalla niin isoja annoksia, että ruokaa riittää seuraavallekin päivälle. 

Tällä viikolla kesäruuan kriteerit täytti hyvin kasvistäytteiset kesäkurpitsat. Riisin seuraksi täytteeseen valikoitui uuden sadon yrttejä, porkkanoita ja sipulia, sekä (valitettavasti vielä ulkomaisia) parsakaalia ja paprikaa. Sekaan murusteltiin fetaa ja lopuksi lorautettiin reippaasti oliiviöljyä. Täyte on siitä hyvä, että sitä voi jatkaa seuraavana päivänä. Meillä jatketaan useimmiten herkkusienillä. Aiemmin olemme käyttäneet samaa ohjetta paprikan ja tomaatin täytteeksi. 


Juustoraastetta pintaan ja uuniin.




Sama ohje, mutta täytteessä on punasipulia ja herkkusieniä.







































Kasvistäytteiset kasvikset
täytettäviksi sopivat: kesäkurpitsa, paprika, isot tomaatit

oliiviöljyä 

täytteeseen esim.
irtonaista riisiä
yrttejä
sipulia
porkkanaa 
paprikaa
parsakaalia
herkkusieniä
murusteltua fetaa tai muuta juustoa
Emmental-raastetta 

Keitä riisi ohjeen mukaan. Yleensä riisiä tulee keitettyä aivan liian iso annos, joten kahden hengen annos riittää todennäköisesti hyvin. Koverra käyttämiesi kasvisten sisus pois. 
Pilko täytteen aineet mahdollisimman pieniksi, suuhun sopiviksi. Näin niitä ei tarvitse myöskään esikeittää. Sekoita keskenään riisi, täytekasvikset ja juusto. Lorauta täytteeseen reippaasti oliiviöljyä. Voit halutessasi lorauttaa pienen tilkan öljyä myös täytettävien kasvisten sisälle. 
Täytä kasvikset ja ripottele päälle vielä Emmental-raastetta. Paista joko grillissä tai uunissa (175-200 astetta) noin 30 minuuttia, kasvisten koosta riippuen.

Muita täytevaihtoehtoja löytyy täältä ja täältä.

sunnuntai 20. heinäkuuta 2014

Vohvelikupit

Vohvelikupit ovat kivaa vaihtelua tavan vohveleille. Meillä kupit täytettiin jäätelöllä ja marjoilla ja nautittiin hyvässä seurassa aurinkoisella terassilla.

Nopeita herkkuja kupit eivät kuitenkaan ole, minulla niiden matka taikinasta kahvipöytään kesti kaksi vuorokautta. En tiedä, oliko kostealla kesäsäällä osuutta, mutta kuivuminen vei yllättävän paljon aikaa. Paistamispäivänä kupit eivät pysyneet koossa ollenkaan, vasta seuraavana päivänä ne "kuppiutuivat". Vohvelikuppien ohje löytyi viime keväänä Kodin Kuvalehdestä.



Vohvelikupit (noin 10 kpl)
60 g huoneenlämpöistä voita
1 muna
2½ dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
2½ dl vettä

Vaahdota voi, muna ja kaksi ruokalusikallista vehnäjauhoja. Sekoita keskenään loput vehnäjauhot, sokeri ja vaniljasokeri. Lisää ne taikinaan. Kaada vesi taikinaan vähitellen koko ajan sekoittaen, mutta älä enää vatkaa. Peitä taikinakulho kelmulla ja nosta turpoamaan jääkaappiin yön yli.

lisäksi
1 dl vettä
rasvaa paistamiseen

Lisää taikinaan seuraavana päivänä yksi desilitra vettä ja sekoita taikina tasaiseksi. Paista vohveliraudalla ohuita vohveleita. Vohveli saa jäädä vajaaksi, mutta yritä saada pyöreä muoto. Nosta kypsä vohveli kovettumaan juomalasin päälle.