lauantai 18. maaliskuuta 2017

Kostea sitruunakakku

Mieheni mielestä makuaistini on jämähtänyt happamiin ja kirpeisiin, jopa kitkeriin makuihin. Eihän hän aivan väärässä ole, vesi herahtaa kielelle puolukkapiirakkaa ajatellessa ja sitruuna on aina ollut yksi lempimauistani. Ehkäpä siksi myös Ateljé Finnen sitruunakakun nimellä kulkeva kostea, makean kirpeä sitruunakakku osui suoraan kakkusydämeeni. 

Ulkonäöltään kakku on varsin vaatimaton, mutta päälle kaadettava makuliemi tekee siitä hienostuneen. Minä nautin kakkupalani sellaisenaan, mieheni tykkäsi siitä vaniljajäätelön kanssa. 

Vaikeinta Ateljé Finnen sitruunakakun tekemisessä oli malttaa odottaa sen jäähtymistä, sillä liian nopeasti kumottu kakku lässähtää. Alkuperäinen ohje on Glorian ruoka&viini-lehdestä.





Tämä viimeinen kuva on työkaverini lähettämä. Hän oli tehnyt sitruunakakkusia!



Kostea sitruunakakku
50 g voita
2 sitruunaa
3 kananmunaa
1½ dl sokeria
3/4 dl kermaa
½ dl limoncello-sitruunalikööriä
1 3/4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

Voitele leipävuoka (noin 26cm x 11cm) ja vuoraa pohja leivinpaperilla. 

Sulata voi kattilassa tai mikrossa. Raasta raastimen pienimmällä terällä sitruunoiden keltainen kuoriosa raasteeksi. Vaahdota munat ja sokeri. Yhdistä sula voi, kuoriraaste, kerma ja limoncello. Lisää seos muna-sokerivaahtoon varovasti ohuena nauhana, sekoita nuolijalla koko ajan. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää ne koko ajan sekoittaen taikinaan. Taikinan on tarkoituskin jäädä hyvin ohueksi. 

Kaada taikina uunivuokaan ja paista 200 asteessa noin 20 minuuttia. Älä kaada kakkua heti uunista otettuasi, vaan anna sen jäähtyä vuoassa. 

makuliemi:
1 sitruunan mehu (minulla noin ½ dl)
1 1/4 dl tomusokeria

Purista sitruunasta mehu ja siivilöi siihen tomusokeri. Kaada mahdollisimman tasaiseksi sekoitettu liemi vuokaan kakun päälle. Anna kakun jäähtyä ja liemen imeytyä vähintään puoli tuntia. 

Tarjoa kakku viipaleina joko sellaisenaan tai vaniljajäätelön tai - kastikkeen kanssa.

4 kommenttia:

  1. Aapuva, nyt on pakko taipua leipomaan! Mäkin oon ihan heikkona kaikkiin sitruunajuttuihin, appelsiini kelpaa leivonnaisissa myös.

    VastaaPoista
  2. Oon pitkään etsinyt sitruunakakun ohjetta, joka olisi sellainen ihana ja mehevä. Ja tämä kuulostaisi aika paljon juurikin siltä! Ja kaiken lisäksi näyttääkin ihanalta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on saanut hyvän vastaanoton kaikilta sitä maistaneilta, aion tehdä uudelleen pääsiäiseksi :).

      Poista