sunnuntai 4. syyskuuta 2016

Puolukkatoskakakku


Voi kun koko syksy olisi yhtä aurinkoinen ja lämmin kuin eilen, kun suuntasimme äidin kanssa puolukkaan. Tänään on jälleen tihuuttanut vettä ja syksyn hyvät puolet unohtuvat samantien. 

Eilen kuitenkin saimme kaksi sangollista puolukoita, joista suurimman osan pakastin ja loput meni Tiitulle ja Nupulle. Omasta osuudesta jätin tietenkin leivontapuolukoita jääkaappiin ja tänään niistä valmistui puolukkatoskakakku. Ohje on jo muutaman vuoden takaisesta Pirkasta (12/2011), mutta jostain syystä kokeilin sitä vasta nyt. 

Puolukkatoskakakku on ihan ok kahvileivonnainen. Pohjasta tulee mieleen pulla, ehkä kardemumman takia, ja kuorrutus on melko makea. Omaan makuuni puolukka olisi saanut maistua hieman enemmän. 



Puolukkatoskakakku

pohja:
50 g voita
1 dl maitoa
2 dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
1 tl kardemummaa
1½ tl leivinjauhetta
2 kananmunaa
1½ dl sokeria

Pingota irtopohjavuoan (halkaisija 24cm) pohjalle leivinpaperi, voitele ja korppujauhota pohja ja reunat. 

Sulata rasva ja lisää siihen maito. Yhdistä toisessa kulhossa vehnäjauhot, vaniljasokeri, kardemumma ja leivinjauhe. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi, lisää vaahtoon rasva-maitoseos ja jauhoseos. Sekoita tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa, uunin alatasolla, noin 20 minuuttia. 

täyte:
noin 4 dl puolukoita (voivat olla jäisiä)

Ripottele puolukat esipaistetun pohjan päälle ja jatka paistamista noin 10 minuuttia.

kuorrutus:
50 g voita
½ dl sokeria
½ dl siirappia
2 rkl maitoa
2 rkl vehnäjauhoja
100 g mantelilastuja

Sulata voi kattilassa. Lisää sokeri, siirappi ja maito. Ripottele vehnäjauhot mukaan koko ajan sekoittaen. Kiehauta seos, sekoita koko ajan. Ota kattila liedeltä ja lisää mantelilastut. Levitä kuorrutus puolukoiden päälle ja paista uunin keskitasolla noin 10 minuuttia, jotta kuorrutus saa väriä.

Irrota kakku vuoasta vasta jäähtyneenä. 

2 kommenttia:

  1. Oi, rakastan toskakakkua! <3 Puolukka antaa varmaan kivaa raikkautta. Jos kiinnostaa meidän blogin puolukka-haaste, käy kurkaamassa. Tämä sopisi siihen vallan mainiosti! http://serkustensuklaaunelma.blogspot.fi/2016/09/syyskuun-haaste.html

    VastaaPoista